De lancering van de James Webb Space Telescope (JWST) staat voorlopig nog gepland voor 31 oktober 2021 – woehaha, nog 153 nachtjes slapen – en wel met een Ariane 5 ECA raket vanaf lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. De ESA kwam vandaag met een interactieve ‘James Webb Space Telescope launch kit‘, die je alles laat zien over de telescoop en al z’n instrumenten, de lancering, de reis naar L2 en de doelen die de opvolger van de Hubble ruimtetelescoop heeft. Via de knoppen onderaan kan je door de pagina’s wandelen en meer informatie vergaren. Echt leuk om te bekijken! Bron: ESA.
Wat geniet ik hier van <3
Begrijp ik nu dat ze hem niet eerst gaan testen in een aardse baan voordat hij naar L2 gaat? Is dat niet erg dom?
Ja klopt, onderweg naar L2 worden al dingen uitgeklapt en bij L2 zelf worden instrumenten getest. Bij de aarde gebeurt niets.
Ik hoop dan wel dat hij goed verzekerd is voor “malfunctions”, ze hebben blijkbaar niets van de Hubble telescoop geleerd bij ESA….Alleen een robot kan op L2 nog wat hardware reparatiewerk doen, pakketje terugsturen is er niet bij 🙁
De JWST uitvouwen midden in onze eigen DIY Oortwolk van afval zou uiteraard geen goed idee zijn (@Nico). Alsof je een nat tissue voor een C-RAM batterij hangt. De sunshields zijn extreem gevoelig vandaar ook dat de Roman een vereenvoudigde design is/wordt van de JWST en de Hubble samen. L2 is geen statisch punt maar roteert met de aarde mee (om de zon) dus zelfs na een succesvol afgeronde initialisatie proces (lancering, ontvouwen en op temperatuur brengen) kan nog van alles misgaan. Of zoals het heet “the cosmos is a swirling soup of stardust”. Vanaf micro projectielen tot communicatie storing is er natuurlijk nog een hele waslijst aan mogelijke failures die alsnog fataal kunnen worden voor het hele project. Elke iteratie van de nieuwe instrumenten wordt daarom steeds meer stress bestendig en meer complementair van aard.
Hubble, Roman & JWST infografiek ter vergelijking:
https://svs.gsfc.nasa.gov/13583