12 april 2024

Gedeeltelijke zonsverduistering was goed te zien

De zonsverduistering tijdens het maximum om 12.21 uur.

De gedeeltelijke zonsverduistering die vandaag onder andere boven Nederland plaatsvond was goed te zien. In Dordrecht, waar ik ‘m samen met collega Astroblogger Jan Brandt vanuit de tuin bekeek, was alles onder een strakblauwe hemel goed te volgen. Om 11.17 uur begon het hier in Dordt City met het eerste contact, waarbij de maan rechtsboven in de zon een klein deukje veroorzaakte. In mijn omkerende kijker (11 cm Newton – met nog een originele focuseerinrichting, een collectors item begreep ik van Jan – met in het primaire brandpunt een smartphone) was dat linksonder. Jammer genoeg waren er geen zonnevlekken op de zon te zien, dat geeft de eclipsfoto’s altijd een mooier effect. Hieronder de opstelling van onze apparatuur in de zonovergoten tuin.

In Engeland was het op dat moment nog bewolkt en dacht onze goede vriend Jonathan Hall (ergens in de buurt van Bath) dat het weer de bekende cumulus interruptus zou worden, die eerder ook al zand in het eten gooide, maar toch klaarde de lucht gelukkig ook daar op en kon hij deze foto maken:

Om 13.29 uur was alles afgelopen, toen bij het laatste contact het laatste deukje uit de zon verdween. Dat laatste contact werd mooi door Jan vastgelegd, ‘een close up van bijkans het laatste hapje uit de zon, geschoten door de 15cm F8 Newton en de canon 1000D’, zoals hij het formuleerde. Die foto zie je hieronder.

Door Tennet, de beheerder van het electriciteitsnetwerk in Nederland, was afgelopen dagen al gewaarschuwd dat de zonsverduistering zou zorgen voor een tijdelijke terugval in de productie van stroom door zonnepanelen. De angst voor problemen bleek ongegrond, maar de verduistering was wel degelijk te zien in de productie, onder andere bij mijn eigen panelen op m’n dak:

Share

Comments

 1. Jonathan Hall zegt

  Brilliant photos, mine was taken through a PST in the garden of the Herschel Museum of Astronomy in Bath. Glad you had sunny skies in Dordrecht/NL.

  • Jonathan, I saw the picures of your gathering on Facebook. Happy to see that you could observe the eclipse, despite the clouds. Thanx for your beautiful photo of the eclipse, during maximum I suppose?

 2. Ik heb hem helaas gedeeltelijk misgelopen en tast nu volledig in het duister. Iets met Lenskapjes…

 3. Monique zegt

  Ach, dan heb ik hier nog twee aanvullende filmpjes van de gedeeltelijke zonsverduistering. Helaas was mijn plan mislukt om zelf een zonnefilter te knippen uit een oud verduisteringsrolgordijn. Wel twee mooie gaten in het rolgordijn, maar het was 3 x niks. Dus heb ik van twee livestreams een samenvatting gemaakt om toch wat te hebben.

  Als eerste het leuke filmpje van mijn enthousiaste Russische telescoopvriendin uit Ierland. Zij heeft het wél goed voor elkaar sinds zij allemaal extra accessoires erbij gekocht heeft. Ze kon niet alles filmen vanwege de weersomstandigheden begreep ik. Er schijnt daar bijna altijd een wolk boven hun huis te hangen 😀

  Dit de mijne (compilatie)

  • Leuke beelden Monique! Je had meer bewolking dan Jan en ik hadden. Wel leuk zo, door die voorbij razende wolken voor de zon langs, dat geeft een aardig perspectief. Tsjonge, een zonneflter gemaakt van een oud verduisteringsrolgordijn, hoe kom je daar nou weer op. Heel creatief. 😀

   • Monique zegt

    Dat eerste filmpje met bewolking is niet mijn filmpje hoor. Dat is gefilmd in Ierland. Het onderste filmpje is de mijne met een klein stukje heldere hemel gefilmd vanaf 1:51 vanuit de tuin. Het was hier ook onbewolkt net als in Dordt.

   • Monique zegt

    Een ander ideetje van Keetje is iets met een setje borduurringen van hout. Daar kan zo’n stuk zonnefilterfolie mooi tussen gespannen en strak gedraaid. Geen gedoe met plak en knippen. De binnenring neerleggen, zonnefilter erop, de buitenring eroverheen schuiven en strak aandraaien. Eventueel vooraf een zwart likkie/lakkie erop zodat het een professionele zwarte ring lijkt. Sluit de borduurring niet helemaal passend om de telescoopbuis dan kan de dauwkap achterstevoren eroverheen geschoven worden. 😛

    .

 4. Ik vind die rechthoekjes met die witte driehoekjes erin ook wel interessant die de zon verduisteren… UFO´s?

Speak Your Mind

*