4 oktober 2023

Project Solarcan in Huize Nouwen is vandaag gestart

Dat is ‘m, de solarcan of pinhole-camera onder het raam in Huize Nouwen.

Vanochtend vroeg om 05.32 uur is de zomer begonnen, al zou je dat aan het druilerige weer niet zeggen. Met het zomersolstitium bereikt de zon vandaag z’n grootste noordelijke declinatie (+23°26’11”) en dat betekent dat de zon vandaag z’n hoogste punt aan de hemel bereikt dit jaar. Vandaar dat ik vandaag mijn solarcan in de tuin heb opgehangen en heb geopend om licht te vangen. Zo’n solarcan is een gaatjescamera of pinhole-camera, aangeschaft via volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg. Benodigdheden voor solargraphy met zo’n camera: een blikje – voorzien van een klein gat, gemaakt met bijvoorbeeld een speld – en een stukje lichtgevoelig fotopapier. Je geeft dat blikje een vaste plek met uitzicht op het zuiden, laat ´m daar een half jaartje (vanaf zomer of winter solstitium) [1]Wellicht vraag je je af waarom je dat blikje alleen op 21 juni of 21 december voor een half jaar op kunt hangen. De reden is eenvoudig: om te voorkomen dat je overlappende lichtbanen van de zon … Lees verder licht vangen en voilá… je hebt de zon gedurende die periode gefotografeerd! Het werkt volgens het simpele principe dat je hieronder afgebeeld ziet en dat we sinds de ontdekking van het fotopapier al toepassen. Zonlicht valt op het fotopapier en door het zilverbromide daarin verkleurt het zwart.

Op 21 december 2021om 15.59 uur hebben we het winter solstitium en bereikt de zon z’n laagste declinatie. Dan haal ik het blikje weer weg en haal ik het fotopapier eruit. Dat heeft dan een negatief beeld van de zon en de omgeving. Ik scan de foto en die bewerk ik in Photoshop, zodat het een positief beeld wordt (zonlicht wordt dan wit i.p.v. zwart) en dan heb ik een half jaar zon gevangen in één foto. Kortom, end december meer nieuws over de solargraphy vanuit Dordrecht. Hieronder tenslotte nog een voorbeeld van solargraphy, in 2011 gemaakt door Ger Dörr.

Credit: Ger Dörr

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Wellicht vraag je je af waarom je dat blikje alleen op 21 juni of 21 december voor een half jaar op kunt hangen. De reden is eenvoudig: om te voorkomen dat je overlappende lichtbanen van de zon krijgt. Stel dat je het blikje 1 april ophangt en dan tot 1 oktober. Dan vang je van 1 april tot 21 juni het licht van de zon die een steeds grotere declinatie bereikt, dus steeds hoger aan de hemel staat. Maar na 21 juni neemt de declinatie af en dan zullen de zonnepaden die je vanaf dat moment vastlegt dus overlappen met de zonnepaden die je voor 21 juni had vastgelegd. Je krijgt dan dus dubbele zonnepaden en kan je niet goed meer zien of het op een bepaalde dag zonnig of bewolkt was. Beperk je je tot de periodes tussen de solstitia dan heb je die overlap niet.

Comments

  1. Er zijn ook enthousiasten die wel brood zien in zo´n camera obscura

    &….

    ? Wel leerzaam… je hebt helemaal geen doka, ontwikkelaar en fixeer nodig.

  2. Het blijkt uit de getoonde artefacten dat je de camera goed thermisch moet isoleren van je ophangpunt als ik het goed begrijp, dus niet direct aan de metalen spijlen van je balkon plakken vanwege het “nagloei” effect.

  3. Ik heb een stukje metaal met gaten aan de muur bevestigd en daar hangt het blikje dan weer aan met ducttape. Nou, we zien op 21 december wel of er een nagloei effect is of niet van dat metaal. Mijn vrouw was ook gewend om af en toe uit dat slaapkamerraam, waar het blikje net onder hangt, de dekbedden te luchten te hangen. Ze moet maar even het andere raam gebruiken zei ik. Ik hoop dat ze er erg in heeft, anders hebben we eind dit jaar een solargraph met dekbed-licht eroverheen. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: