28 maart 2024

Op 28 juni start de grootste jaarlijkse bijeenkomst ooit van de European Astronomical Society (EAS)

Credit: EAS.

De jaarlijkse bijeenkomst van de European Astronomical Society zal voor het tweede jaar op rij online plaatsvinden, van 28 juni – 2 juli 2021, gehost door de Universiteit Leiden/Sterrewacht Leiden in Nederland. Meer dan 2250 deelnemers hebben zich voor deze conferentie aangemeld, het hoogste aantal ooit.

Vanwege de coronapandemie heeft de EAS besloten om #EASLeiden2021 wederom virtueel te houden. De conferentie is de jaarlijkse professionele astronomie- en ruimtewetenschapsbijeenkomst van de European Astronomical Society (EAS). Toonaangevende onderzoekers zullen er hun recentste werk presenteren. Op de eerste dag van de bijeenkomst zal de Britse astronoom (Astronomer Royal) Lord Martin Rees (Universiteit van Cambridge, Verenigd Koninkrijk), de Fritz Zwicky-prijs in ontvangst nemen. Hij geeft op 1 juli om 19.30 uur (CEST) een openbare lezing, getiteld ‘The World in 2050 and Beyond’ [1]Hier de samenvatting: Onze aarde bestaat al 45 miljoen eeuwen, maar dit is de eerste keer dat één soort – de onze – de toekomst van de planeet in handen heeft. Vooruitgang in … Lees verder. De publiekslezing zal worden gestreamd via het YouTube-kanaal van de EAS. De lezing is gericht op een breed publiek en voor iedereen toegankelijk.

#EASLeiden2021 biedt 16 symposia, 33 speciale sessies en 5 lunchsessies. Er zijn ongeveer 1000 wetenschappelijke presentaties geaccepteerd, en 1350 ePosters. Daarnaast zijn er 8 Plenary Talks, 3 Community Reports en 9 Prize Award Talks en Ceremonies.

De bijeenkomst bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, van astrochemie, exoplaneten, stellaire astrofysica en zwaartekrachtgolven, tot data science, diversiteit & welzijn en ontwikkeling & voorlichting.

Een volledig en actueel overzicht van het wetenschappelijke programma is te vinden op de officiële website. Bron: Astronomie.nl.


 

Voetnoten

Voetnoten
1 Hier de samenvatting: Onze aarde bestaat al 45 miljoen eeuwen, maar dit is de eerste keer dat één soort – de onze – de toekomst van de planeet in handen heeft. Vooruitgang in biotechnologie, robotica, en kunstmatige intelligentie – indien verstandig toegepast – zouden de ontwikkelende en ontwikkelde wereld in staat kunnen stellen de bedreigingen te overwinnen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Maar we moeten dystopische risico’s vermijden. Deze zijn van tweeërlei aard. Ten eerste, die welke voortkomen uit onze steeds zwaardere collectieve ‘voetafdruk’ op de aarde: door de druk van een groeiende en meer veeleisende bevolking dreigt gevaarlijke klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Ten tweede die welke worden veroorzaakt door technologieën die zo krachtig zijn dat zelfs kleine groepen, door fouten of ontwerp, een wereldwijde catastrofe kunnen veroorzaken. Tegelijkertijd zal verdere vooruitgang in de ruimtewetenschap de mens in staat stellen om het zonnestelsel en verder te verkennen met robots en AI, zelfs op zoek naar bewijs voor buitenaards leven. Maar er is geen “Planeet B”, voor als we niet zorgen voor onze thuisplaneet.

Korte bio Lord Martin Rees:
Martin Rees is de Britse Astronomer Royal. Hij is verbonden aan de Cambridge University waar hij Fellow (en voormalig Master) is van Trinity College. Hij is voormalig voorzitter van de Royal Society en lid van vele buitenlandse academies. Zijn onderzoeksinteresses omvatten ruimteonderzoek, hoge-energie-astrofysica en kosmologie. Hij is medeoprichter van het Centre for the Study of Existential Risks aan Cambridge University (CSER) en heeft zitting gehad in vele organen die verband houden met onderwijs, ruimteonderzoek, wapenbeheersing en internationale samenwerking in de wetenschap. Naast zijn wetenschappelijke publicaties heeft hij vele algemene artikelen geschreven en tien boeken. Zijn recentste boek is getiteld ‘On the Future: Prospects for Humanity’.

Share

Comments

  1. De huidige klimaatveranderingen zijn slechts een klein hikje in het bestaan van onze planeet. We denken hier m.n. aan het behoudt van onze eigen soort die zich nu moet aanpassen aan de door ons geschapen condities die wellicht sneller veranderen dan de evolutie op basis van spontane mutaties toelaat. Vele massale extensies zijn er in het verleden al geweest en vele zullen er nog volgen. We maken ons nu dus niet druk om de aarde maar vooral om onszelf en ons voortbestaan. Over een paar miljoen jaar zullen andere intelligente wezens uit een volgende generaties (die er ongetwijfeld komen) ons opgraven en ophangen in een museum onder de naam homo mortuus brutus, want we prutsen wat af tegenwoordig. Link Martin Rees: https://www.insidehighered.com/views/2018/10/19/review-martin-rees-%E2%80%98-future-prospects-humanity%E2%80%99

  2. Cees Klaris zegt

    Ben benieuwd hoeveel info Lord Martin gaat weggeven in zijn toespraak. Special Session no.8 (SS8) gaat hierop inhaken met enquetes vooraf en tijdens de symposia. Er komt ook een ‘letter wall’ wat dient als anonieme uitlaatklep voor gerelateerde ervaringen en opinies. Veel vrouwelijke sprekers en organisatoren betrokken bij deze sessie wat ook een speciale ondertoon geeft. De samenvatting van zijn toespraak spreekt voor zich en hoop dat hij zo min mogelijk blad voor zijn mond neemt. Hij zal enigzins vaag moeten blijven maar onthullend genoeg dat mensen voor zichzelf kunnen (beginnen te) denken. Zijn lezing wordt gestreamed zodat het grotere publiek mee kan kijken en ben benieuwd op de reacties daarop. Het gaat erom dat iedereen te weten komt wat er (wereldwijd) speelt en niet alleen een goed geinformeerd select gezelschap.

    (Ben ook eens met wat Nico zegt hierboven btw).

Speak Your Mind

*