18 april 2024

Nederlandse tiener Oliver Daemen vertrekt met Jeff Bezos naar de ruimte

De 18-jarige Nederlander Oliver Daemen mag volgende week met Jeff Bezos, oprichter van het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, mee op een commerciële vlucht richting de ruimte. Het is de eerste bemande vlucht van Blue Origin. Als de raket ‘New Shepard’ de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. Dan is hij ook de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers. “Dit is een droom die uitkomt”, aldus Oliver tegen Omroep Brabant. „Ik had hier helemaal niet meer op gerekend, totdat vorige week dat verrassende telefoontje van Blue Origin kwam. Dit is zo onvoorstelbaar gaaf! De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden.” Oliver is inmiddels samen met zijn vader naar Texas vertrokken. Daar krijgt hij een intensieve astronautentraining. De raket met Daemen, Bezos en twee anderen gaat na lancering naar ongeveer 100 kilometer hoogte. De lancering staat gepland voor dinsdag 20 juli.

New Shepard december 2017 Credits; NASA

De raket is de New Shepard, een eerbetoon aan Alan B. Shepard jr., de eerste Amerikaan in de ruimte. Aan boord is plek voor vier mensen. Een daarvan is Jeff Bezos zelf, een ander is zijn broer Mark. De derde passagier is de 82-jarige Wally Funk. Zij wordt na lancering de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in. Op deze vlucht zitten nu zowel de jongste als de oudste astronaut ooit. De vierde plek werd geveild voor het goede doel. Een onbekend persoon betaalde zo’n 23 miljoen Euro voor dat ticket, maar bleek niet te kunnen. Deze persoon gaat op een latere vlucht mee. Het plekje aan boord mocht worden weggegeven. Daemen, die ook een bod op de vlucht had uitgebracht, bleek de gelukkige. Hij wil in september, na terugkeer op aarde, natuurkunde in Utrecht gaan studeren. Space.com / Telegraaf / Omroep Brabant

Share

Comments

 1. Leuk nieuws! Hier wat foto’s van Oliver Daemen: https://phys.org/news/2021-07-blue-year-old-space-july.html

 2. Enceladus zegt

  En inmiddels weer veilig geland. Fantastisch!

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Volledig onbruikbaar voor het echte werk natuurlijk omdat je zo nooit in een omloopbaan kan komen, maar wel een mooie manier om tijdelijk snel af te vallen 😀

  • Enceladus zegt

   Och, het is weer eens wat anders dan het reuzenrad in London. 😉

   Groet,
   Gert (Enceladus)

   • Maar die raket is natuurlijk wel uniek, raddraaiers die de bocht uit vliegen kom je tegenwoordig op elke straathoek tegen.

    • Enceladus zegt

     Als we 18-jarige raddraaiers van de straat kunnen houden door ze de ruimte in te schieten, dan slaan we twee vliegen in één klap!

     😉

     Groet,
     Gert (Enceladus)

  • Monique zegt

   En ook zo milieuvriendelijk weer. Dat is toch heleboel CO2 uitstoot of niet? Iedereen wordt erop gewezen de ‘adem’ in te houden in verband met de CO2 uitstoot die de zogenaamde klimaatverandering veroorzaakt, maar dat wordt zo wel moeilijk gemaakt met zo’n spektakel.
   Hopelijk gaat de lol bij de kleine groep rijkste mensen der aarde er gauw van af (ff geen zonnepanelen bij Amazon bestellen)

 4. Eppo Nieuwesteeg zegt

  New Sheppard vliegt op LH2 en LOX oftewel vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. De uitlaatgassen hiervan zijn voornamelijk waterdamp dus met de vervuiling valt het bij dit type raket wel mee geloof ik.

  • Heb je dus een aardige hoeveelheid groene stroom voor nodig dat dan zomaar weer verdampt voor een circus attractie. Het project is niet functioneel voor de ruimtevaart, maar dat geldt voor meer energie slurpende evenementen.

  • Angele van Oosterom zegt

   Het gaat om het gehele ontwikkelproces. Ik gun iedereen zijn (ruimte)-vliegtuig-, boot- en autoreis maar net nu er hevige discussies woeden over de astronomische kosten van de energietransitie en er het ene na het andere klimaatpact van tafel rolt, waarbij nogal op emotie en schuldgevoel wordt ingespeeld, geeft dit type ruimtereizen wel een dubbel gevoel.

   M.i. is het prima, de schat aan technologische, medische kennis enz. die zal worden opgedaan door allerlei typen ruimtereizen is mooi. Prijzen zullen uiteindelijk vanzelf dalen. Alleen de timing is penibel, nu precies in dit decennium, temidden van al die klimaatpacten geeft veel te denken.

   Aan Oliver Daemen, mits hij AB leest, felicitaties met je ruimtedoop!

   • Monique zegt

    Ik weet het niet Angele. Dit is meer een attractie voor rijke ‘mannetjes’. Gewoon, omdat het kan. Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat het voor andere type ruimtereizen nuttig is om onderzoek te doen wat betreft de technologische of medische kennis.

 5. Enceladus zegt
 6. Enceladus zegt

  Ik lees toch her en der wat zure reacties. Beetje jammer wel. Ik gunde het die jongen vooraf van harte en als ik zie hoe blij hij nu is, dan kan ik dat alleen maar mooi vinden. Ik denk dat we hem nog wel eens terug gaan zien en ik denk dat hij een fantastische ambassadeur voor ruimtevaart zal zijn!

  Kort interview: https://nos.nl/video/2390504-oliver-daemen-terug-na-ruimtevlucht-iedereen-zei-kunnen-we-nog-een-keer

  Groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*