22 mei 2024

Neutronensterren hebben bergen van hooguit een fractie van een millimeter hoog

Impressie van een neutronenster. Credit: ESO/L. Calçada (CC BY 4.0)

Nieuwe modellen van neutronensterren laten zien dat bergen op neutronensterren hooguit een fractie van een millimeter hoog zijn. Die modellen worden vandaag gepresenteerd op een congres van de Royal Astronomical Society. Neutronensterren zijn extreme objecten met een zeer hoge dichtheid: de massa van de zon gepropt in een bol met een straal van zo’n 10 tot 12 km [1]Recente berekeningen laten overigens zien dat neutronensterren mogelijk iets groter zijn, met een straal ergens tussen 13,25 en 14,25 km., niet groter dan een stad. Door die compactheid hebben ze een enorme zwaartekracht, die miljarden keren zo sterk als die van de aarde is. Dat zorgt er voor dat iedere ‘oneffenheid’ op het oppervlak geplet wordt tot minuscule afmetingen en dat neutronensterren bijna perfect rond zijn. Nou ja, bijna rond dan. Want het onderzoek door het team van sterrenkundigen onder leiding van Fabian Gittins (Universiteit van Southampton) laat zien dat neutronensterren ‘bergen’ hebben, die nog geen fractie van een millimeter groot zijn, miljarden keer kleiner dan de bergen die we op aarde kennen. Eerder dacht men dat de bergen van neutronensterren enkele centimeters hoog kunnen worden, maar blijkt uit de nieuwe modellen honderd keer te groot te zijn. Neutronensterren zijn dus nog perfecter sferisch dan we al dachten. Dat maakt het overigens wel lastiger om eventueel zwaartekrachtgolven van neutronensterren te detecteren. Als een neutronenster niet helemaal perfect sferisch is levert dat zwaartekrachtgolven op, maar hoe kleiner die imperfecties des te kleiner ook de zwaartekrachtgolven. Bron: RAS.

Voetnoten

Voetnoten
1 Recente berekeningen laten overigens zien dat neutronensterren mogelijk iets groter zijn, met een straal ergens tussen 13,25 en 14,25 km.
Share

Comments

 1. Bart Bruijn zegt

  Neutronensterren kunnen ongelofelijk snel draaien. Kan dat een afwijking van die volmaakte bol geven?

  • Klopt, door de snelle rotatie zou een neutronenster iets afgeplat kunnen zijn bij de polen.

   • Aan de andere kant, hoe zit het met de tegengestelde centripetale kracht naar de as toe, dat alles bij elkaar houdt? Door meer massa (M) tussen het oppervlak en de as op de evenaar is die kracht groter dan bij de polen waar de afstand tussen de as en oppervlak nul is en dus geen massa bevat. Ik heb het gevoel dat dit een strikvraag is. https://nl.wikipedia.org/wiki/Middelpuntzoekende_kracht In dat geval krijgen we een worst….

  • Precies dat zat mij ook meteen af te vragen toen ik over die perfect sferische vorm las. Volgens mij kunnen ze tot meer dan 700 keer per seconde om hun as draaien, dat zou toch wat middelpuntvliedende kracht moeten opleveren.

 2. Ik lees het bericht en vraag mij af hoe een verzameling Neutronen zich gedraagt ?
  Op onze Aarde hebben we bergen omdat er een afgekoelde korst heerst en…. platentektoniek is.
  Zou een van de twee er niet zijn hadden we geen…. tot zeer lage bergen!
  Misschien zou de hierboven vernoemde rotatie een perfectie sfeervorm ook minder kans geven.
  Maar echte bergen zoals wij ze als aardbewoners nu beleven zouden op een Neutronenster niet kunnen ontstaan.
  Overigens, als je onze Aarde in formaat bestudeerd kom je er achter dat die hoogste berg “Mount Everest” bijna 9KM vanaf zeeniveau hoog.
  Dat dit een bijna niets zeggend rimpeltje is op de heersende vlakheid van onze Aarde.
  Persoonlijk laat ik in college een heel grot sinaasappel zien en vertel dat de oneffenheden hierop overdreven hoog zijn maar….. het een idee geven hoe vlak onze Aarde is.
  En dit alles ontstaat best eenvoudig onder invloed van het vallend effect wat Ruimte – Tijd heet.
  En laat een Neutronenster veel meer Ruimte – Tijd hebben dan onze Aarde, iets wat het vormen van een imperfecte sfeer moeilijker maakt.
  Buiten het feit dat ik nog steeds niet weet hoe dat een verzameling Neutronen zich als materiaal gedraagt.
  Want daarop kan mijn verklaring een heel andere vorm krijgen.

Speak Your Mind

*