23 februari 2024

Over armillaria en zonnewijzers

Ik ben even een weekje op vakantie in de buurt van Hillegom. Ook dan word ik af en toe geconfronteerd met de sterrenkunde. Zo kwam ik in twee dagen tijd twee keer een zonnewijzer tegen, de eerste gisteren op de gevel van kasteel Keukenhof, vandaag ergens in Haarlem bij een van de vele hofjes aldaar. De werking van een zonnewijzer hoef ik jullie niet meer uit te leggen… nou ja héél kort dan: een zonnewijzer wijst met behulp van de zon de tijd aan, meestal in de vorm van een vlak of schijf waarop de tijd valt af te lezen aan de plaats van de schaduw die een stift (de stijl) erop werpt. Hieronder zie je de twee zonnewijzers die ik zag en fotografeerde. Vraag van de dag: hoe laat nam ik deze foto’s?

Links de zonnewijzer bij kasteel Keukenhof, rechts bij een hof in Haarlem.

Maar dat was nog niet alles. Want vandaag was ik ook in het stadhuis van Haarlem en op de binnenplaats daarvan stond een zogeheten armillarium, een hemelbol voorzien van metalen ringen die de belangrijkste cirkels van de hemel voorstellen, met name de hemelequator en ecliptica. De naam van het instrument komt uit het Latijn, armilla, wat armband betekent. Hier de foto die ik ervan gemaakt heb.

Share

Comments

 1. Ik denk dat je horloge 11 uur en 6 uur aangaf.

  • Net even gekeken naar de specs van de foto’s. De linkerfoto is om 13.48 uur gemaakt, de rechterfoto om 17.01 uur.

   • Ow, wat naar nou.
    Ondanks dat ik enorm veel tijd in de opgaves heb gestopt, toch nog kolossale rekenfouten gemaakt. Hoe kon dat nou? Ik had me zo goed voorbereid. De omstandigheden waren goed, de vorm was goed.
    Later met de staf gaan we evalueren hoe het zo fout heeft kunnen gaan.

    • Ik stel voor om een commissie in te stellen die gaat kijken hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Of de zonnewijzers en de theorieën er achter kunnen naar de schroothoop of mijn smartphone is rijp voor de prullenbak.

 2. G Janssen zegt

  Wanneer je nog een mooie zonnewijzer wilt zien, kun je aan de zuidkant van het Huygensgebouw van de universiteit Radboud in Nijmegen gaan kijken.

 3. ook mooie zonnewijzer te zien op http://www.zonnewijzer.com

Speak Your Mind

*