29 maart 2024

Starlink satellietinternet op weg naar de 100.000 gebruikers

SpaceX’ Starlink is een enorm satellietnetwerk in opbouw voor het aanbieden van breedbandinternet. Eind 2022 hoopt SpaceX met Starlink globale service te brengen en zo rond de half miljoen gebruikers te hebben. In 2019 werd de eerste batch van 60 satellieten gelanceerd, inmiddels zijn er zo’n 1650 satellieten in een lage aardebaan gebracht en is er groen licht van de FAA voor in totaal 42.000 satellieten. De satellieten, per stuk wegen ze zo’n 270 kg, zullen allen naar een lage of zeer lage aardebaan (very-low of low earth orbit (V)LEO) gelanceerd worden, in de range van 325 tot 1200 km hoogte. Het netwerk richt zich primair op het platteland, in die delen waar (nog) geen hoogwaardig internet is en 5G-techniek onaantrekkelijk is vanwege de afstanden. Tot nu toe werkt SpaceX hard om in de loop van dit jaar globale service te bieden, en voert het momenteel een Starlink testprogramma uit voor de internetservice onder enkele tienduizenden gebruikers wereldwijd. Zo’n 100.000 starlink terminals werden recent verspreid over de VS, Nieuw-Zeeland, Australie, Canada en Europa. Musk twitterde: “Hoping to serve Earth soon!” en “100k terminals shipped!

Enkele van de Starlink satellietjes. Credit: SpaceX.

‘Better than Nothing Beta’ test, Starlinkkit
Starlink voerde in 2020 een bètatestprogramma uit. Het bedrijf startte met een private b
ètatest, Starlink was beschikbaar exclusief voor (een deel van) de werknemers van SpaceX, de bètaservice strekte zich uit over het noorden van de VS en Canada in augustus 2020. Eind vorig jaar volgde de  publieke bètaversie, de ‘Better Than Nothing Beta’ test , hierop konden gebruikers die bericht van Starlink ontvingen zich inschrijven. Starlink zou binnen korte tijd honderdduizenden aanvragen hebben ontvangen. De gebruikers die ingeschreven hebben voor de internetservice betalen per maand en moeten een Starlinkkit aanschaffen. Men betaalt voor de internetservice 99 USD per maand, plus nog eens 499 USD voor de Starlinkkit. Deze kit bevat een user terminal (bijnaam ‘ufo on a stick’) voor verbinding met de satellieten, een tripod en een Wi-Fi router. En er is de Starlink-app door SpaceX in de Google Play en Apple IOS appstores gezet. M.b.v. augmented reality stelt de app gebruikers in staat te zoeken naar delen van de hemel met vrij zicht, opdat men ervoor kan zorgen dat hun gebruikersterminals een directe gezichtslijn hebben met satellieten. De app leidt mensen ook door het installatieproces. Musk zei eerder op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona dit voorjaar, dat de prijs van het apparaat waarschijnlijk verlaagd wowrdt tot 200-350 USD. en dat men dit voorjaar ongeveer 500.000 aanvragen ontvangen heeft van geïnteresseerde klanten over de hele wereld. Het satellietinternet van Starlink heeft, zo toonde de Speedtest.com van Ookla, begin augustus, dat Starlink bijna de snelheid had bereikt van hard-wired breedbandinternetproviders in de VS. Echter niet iedereen was tevreden, enkele gebruikers reageerden op Musk twitterberichten en klaagden over de snelheid en de prijs.

Lancering Falcon 9 Starlink-1 missie vanaf het Cape Canaveral Airforce Station 11/11/2019 Credits; USAF Z Thacker / mil.af

Kortom, het satellietnetwerk is een ambitieuze onderneming, Starlink, gezeteld zowel in Redmond, Washington, als in het Californische Irvine, produceert zo een zes satellieten per dag en deze worden i.i.g. dit jaar zo om de twee weken gelanceerd in batches tot zestig satellieten per keer op een Falcon 9 raket. In de toekomst hoopt SpaceX ook satellieten, tot 400 per keer, vanaf het Starship te kunnen lanceren. Elon Musk wil met Starlink drie tot vier procent van de internetmarkt gaan bedienen. Het datellietnetwerk vergt enorme investeringen, Musk stelt dat het zo’n 10 miljard USD kost om te bouwen, en dat hij er mogelijk wel 30 miljard in zou willen investeren. Bronnen: InterestingEngineering, DailyMail, Starlink/SpaceXBusinessInsider

Share

Comments

  1. Zo’n abonnement kost dus $100 per maand, een stuk duurder dan reguliere abonnementen zoals bij Vodafone en T-mobile. Wat rechtvaardigt nou het verschil? Een hogere snelheid, overal op aarde bereikbaar,…?

    • Angele van Oosterom zegt

      Met name het laatste volgens mij, internet brengen in die delen van de wereld waar nog geen hoogwaardig internet is. Een goed artikel is het onderstaande wat o.a. de problematiek van internet shutdowns in dictatoriale regimes (en je schrikt toch van de aantallen regimes die daar gebruik van maakten), en de mogelijke rol die satellietinternet hierin zou kunnen spelen, aanstipt;
      https://www.article19.org/resources/elon-musk-internet-shutdowns/

    • Olaf van Kooten zegt

      Ik heb toevallig pas geleden op YouTube een filmpje gekeken waarin internet via Starlink getest werd. Daarin kwam duidelijk naar voren dat voor grote delen van de landelijke Verenigde Staten simpelweg geen breedbandinternet beschikbaar is. Dat zal ongetwijfeld ook het geval zijn in Australië, Canada, Rusland. Die mensen kunnen nu aanhaken bij de moderne tijd en ‘gewoon’ breedbandinternet gebruiken. Angele heeft natuurlijk ook een goed argument, Starlink kan niet gecensureerd worden.

      • Erik van der Veen zegt

        Ik denk dat ze in china wel starlink zullen gaan verbieden. En ik denk dat de schoteltjes ook wel goed uit te peilen zijn. Dus om informatie het land in of uit te smokkelen, zal vermoedelijk best een gevaarlijke business zijn.

  2. Ja , het is lastiger om te censureren, maar is dat nu wel zo erg?
    Al die onzin die wordt gedebiteerd op het net komt dan ook in alle uithoeken van de wereld, naast een overvloed aan gek
    makende reclame.
    Rechtvaardigt het de vervuiling van de ruimte rondom de aarde?
    Die ruimte begint zo langzamerhand aardig te lijken op het wilde westen, een soort van speeltuin van puisant rijke aardbewoners.
    Zou het iMusk niet alleen begonnen zijn om internet naar de uithoeken van de aarde te brengen maar ook om het monopolie op de totale planeet te krijgen.?
    Een kolonie stichten op mars? Prima! dat ruimt hier mooi op, maar reguleer de ruimte rondom onze aarde.
    Hoe zit het eigenlijk met dat ruimte recht?
    Is iedereen nog aan het nadenken?

    • Erik van der Veen zegt

      Het valt erg mee. Er vliegen meer vliegtuigen binnen een hoogte bereik van 1 to 10 km dan dat er satellieten vliegen tussen 400 en 600 km hoogte.

Speak Your Mind

*