28 maart 2024

Is 2005 QN137 nou een planetoïde of een komeet?

Linksboven 2005 QN137, met een héél lange staart achter ‘m aan. Credit: Henry H. Hsieh (PSI), Jana Pittichová (NASA/JPL-Caltech).

Op 7 juli van dit jaar werd met de Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) survey ontdekt dat (248370) 2005 QN137 actief is, een planetoïde die zich samen met een half miljoen andere planetoïden in de ‘gordel’ tussen Mars en Jupiter bevindt. Anders dan gewone planetoïden blijkt 2005 QN137 actief te zijn, niet eenmalig actief, maar regelmatig. En daarmee is dit de achtste planetoïde die zich gedraagt als komeet, een mix dus van planetoïde en komeet. Men noemt hem daarom ook wel een ‘main-belt comet‘, waarvan er inmiddels zo’n 20 bekend van zijn [1]Dus resumerend: de achtste planetoïde die zich gedraagt als komeet, de 20e komeet die zich gedraagt als planetoïde. Begrijpen jullie het?. Hij heeft de fysieke kenmerken van een komeet, maar de typische baan van een planetoïde (zie de afbeelding hieronder, waarin je ook de typische baan van een komeet ziet, in dit geval komeet Halley).

Credit: Henry H. Hsieh (PSI).

In juli had 2005 QN137 een staart die maar liefst 720.000 km lang was, drie keer de afstand aarde-maan. Sterrenkundigen denken dat de activiteit veroorzaakt wordt door het sublimeren (verdampen) van ijs op het oppervlak. De staart was ook heel smal, slechts 1400 km. De kern van 2005 QN137 is naar schatting 3,2 km groot. Zou je de staart van de komeet verkleinen tot de lengte van een voetbalveld, dan zou die staart 18 cm breed zijn en zou de kern slechts een halve mm groot zijn. Dat de staart zo extreem smal is laat zien dat de stofeeltjes die de kern verlaten een lage snelheid hebben. De gasstroom, die de stofdeeltjes normaal gesproken tot in een wijde boog om de kern brengt, moet daarom erg zwak zijn. Dat de stofdeeltjes toch kunnen ontsnappen van de kern komt wellicht doordat deze snel roteert. Bron: PSI.

Voetnoten

Voetnoten
1 Dus resumerend: de achtste planetoïde die zich gedraagt als komeet, de 20e komeet die zich gedraagt als planetoïde. Begrijpen jullie het?
Share

Comments

  1. Mijn fundamentele kennis over het verschil tussen een Planetoïden ( in mijn leertijd heten ze nog Asteroïden ) of een Komeet zit hem in de plaats waar ze vanaf komen.
    Toch alles blijkt verdeelder te zijn dan gewoon deze twee groepen.
    Want de kometen kwamen uit de Kuiper of Oortwolk, de Asteroïden uit de Asteroïdengordel welken feitelijk tussen Mars en Jupiter ligt.
    Een gedeelte van de laatste groep werd al eens verplaatst naar een baan welke Jupiter volgt rond onze centrale Ster.
    En zo kregen deze ook een andere naam namelijk de Trojanen.

    Eigenlijk is het prima wat hier bericht wordt, want hoe nauwkeuriger we zaken benoemen hoe nauwkeuriger we het systeem gaan begrijpen.
    En zo mogen er gewoon verschillende kleine objecten ontstaan omdat ze net niet alleen vast geplakt steengruis zijn.
    Maar ook wat meer vloeistoffen en gassen bij elkaar hebben geschraapt in hun baan in het Universum.
    Want feitelijk ligt van alles overal nog wel iets en zijn alle combinaties nog steeds mogelijk.
    De Evolutie gaat gewoon zijn gang elke seconden elke dag dus altijd.

Speak Your Mind

*