28 maart 2024

Lancering James Web Space Telescope minstens vier dagen uitgesteld na incident

De JWST bij z’n aankomst in Kourou begin november. Credits: NASA/Chris Gunn

De lancering van de James Web Space Telescope (JWST) stond gepland voor 18 december, maar die datum is minstens vier dagen opgeschoven en wel naar 22 december 2021 (of later). Dit vanwege een incident dat deze week plaatsvond op de voorbereidingsfaciliteit op de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Technici waren daar bezig om de JWST, die bijna negen miljard euro gekost heeft, gereed te maken om ‘m in de bovenste trap van de Ariane 5 raket te krijgen. Op dat moment schoot er plotseling een klemband los, die de telescoop op zijn plek moest houden. Die band raakte de telescoop en dat zorgde voor ‘een vibratie door de telescoop’, iets dat plaatsvond “under Arianespace overall responsibility”, volgens de NASA – om gelijk maar even juridisch aan te geven wie verantwoordelijk is. Arianespace is de Franse onderneming die de lancering voor z’n rekening neemt. Een team van technici onder leiding van de NASA gaat nu onderzoeken wat de gevolgen zijn van het incident en of de telescoop mogelijk schade heeft ondervonden. De NASA zegt aan het eind van de week met een update te komen als de tests zijn afgerond.

Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Hmmmm,

    het klinkt een beetje als kleinzerig gezeur.

    Volgens andere berichten en een aantal beeldverslagen is de Space telescoop grondig voorbereid en getest dat deze geen schade zou “kunnen” krijgen tijdens de vernoemde lancering.
    Dit gaat namelijk ook met flink wat geweld gepaard, kijk maar eens naar beelden waar je astronauten op ziet.

    En nou krijgt het gevaarte een klein tikje en is er opeens paniek en is iemand verantwoordelijk als ie het bijvoorbeeld niet meteen of helemaal niet goed zou doen.

    Ach ja, we weten blijkbaar nog steeds niet hoe we besproken instrumenten moeten maken.
    En zeker het is de eerst telescoop met dit formaat en de verwachtingen zijn hoog.
    Natuurlijk wil iedereen die er ook maar één schroef in heeft gedraaid kunnen zeggen dat het aan hun ligt.
    Maar zeker niet als het een flop blijkt te zijn zoals de Hubble in eerste instantie.

    • Ik heb geen beelden gezien van het incident, maar bij zo’n instrument van bijna negen miljard euro kan je maar beter alles checken totdat je het zeker weet. Voor hetzelfde geld is er ergens door de vibratie een schroefje losgeschoten dat in Lagrangepunt L2 (1,5 miljoen km hier vandaan) opeens diens weigert, waardoor de telescoop niet openklapt. Wat dan? Even Apeldoorn bellen? 😀

      • Natuurlijk Arie,

        ook ik hoop dat alles helemaal prima verloopt met de James Webb ( ooit directeur van NASA ) ruimte telescoop.
        De verwachting zijn zeker “Deep space” heel diep, mogelijk vijfkeer zo diep dan de Hubble heeft gezien.
        Toch de trilling testen, hoofdzakelijk rond de lancering, zijn zeer grondig.
        Dit gezien verschillende technische voorvallen met ruimtesondes in het verleden die allemaal als perfect waren vertrokken.
        Wie kent het probleem niet met de Galileo ruimtesonde gelanceerd op 18 oktober 1989.
        Hier bleek op de reis dat de low gain antenne niet helemaal uit klapte.
        Ook hier werd gewezen naar het geweld tijdens het vertrek.

  2. De “seven minutes of terror” op Mars; de lancering van een 9 miljard euro kostend gevaarte……..
    geen speelfilm die daar qua spanning tegenop kan…..

  3. Veelbetekenend dat de zwarte piet meteen wordt bovengehaald. Dat zou er kunnen op wijzen dat er meer aan de hand is of zou kunnen zijn dan de berichtgeving laat uitschijnen. Een losschietende klemband, m.a.w. je telescoop die niet op z’n plaats kan worden gehouden waar dat evident essentieel is (ik zie ‘m al naar beneden donderen), dat wil je toch niet? En die “vibratie” is mogelijk meer een fikse schok. Weet je veel of zo’n hypergevoelig instrument dat wel kan hebben. Als ie straks, na die vier dagen, alweer niet vertrekt, ga ik niet achterover vallen.

  4. Weet dat het altijd erger kan. Er is ooit wel eens een complete satelliet (prijskaartje 290 miljoen dollar) in een hangar omver gevallen, de NOAA-N-Prime. Dat gebeurde in 2003. https://space.stackexchange.com/questions/1783/was-the-noaa-n-prime-satellite-really-dropped-on-the-floor

Speak Your Mind

*