19 april 2024

NASA lanceert DART-ruimtesonde naar asteroïden Didymos/Dimorphos

NASA heeft vanochtend de DART of ‘Double Asteroid Redirection Test’ gelanceerd, een oefenmissie waarbij men gaat proberen de baan van een asteroïde af te buigen, om deze taktiek bij potentieel gevaarlijke asteroïden voor de Aarde in de toekomst in te kunnen zetten. De lancering was om 7:20 NL’se tijd, en vond plaats vanaf het Launch Complex 4 van het Vandenberg Space Force Base in Californië. “Liftoff of the Falcon 9 and DART on NASA’s first planetary defense test to intentionally crash into an asteroid,” zo klonken de woorden van NASA-woordvoerder Marie Lewis tijdens de uitzending van NASA.

NASA’s DART s ruimtesonde en ASI’s, Italiaans ruimteagentschap,LICIACube voor impact op Didymos, artistieke afbeelding. Credits; NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben

De DART-ruimtemissie, is een missie om een asteroïde in de diepe ruimte af te buigen met behulp van een ruimtevaartuig. NASA stuurt de DART richting het binair asteroïdesysteem Didymos (Gr. ’tweeling’) en zijn maan ‘Dimorphos ‘ (voorheen Didymoon). DART zal vervolgens op 2 oktober 2022 met ongeveer 22.000 km/h op Didymos’ maan Dimorphos inslaan. Door deze inslag, zal het de snelheid van Dimorphos een fractie van een procent veranderen, maar het zal genoeg zijn voor NASA om de veranderende baan te kunnen meten. Dit zal waardevolle input opleveren voor toekomstige missies om asteroïden die een mogelijk gevaar opleveren voor de aarde af te kunnen buigen. In 2019 schreef ik reeds een tweetal AB’s over deze missie, zie hier en hier. Dimorphos meet 160 m in diameter en cirkelt om de veel grotere ruimterots die bekend staat als Didymos en die ongeveer 780 meter breed is. Didymos kwam in 2003 relatief dicht bij de aarde, binnen een straal van een kleine 6 miljoen km.

DART’s traject voor inslag op Dimorphos Credits; NASA, Johns Hopkins/APL

DART is ontworpen in het kader van NASA’s planetary defense, een programma ontwikkelt in samenwerking met ESA om de aarde te beschermen tegen een mogelijke impact van een gevaarlijke asteroïde. DART is een belangrijke eerste stap voor de bescherming van de aarde tegen een inslag van een asteroïde. Het vinden van de asteroïden die potentiële impactrisico’s voor de aarde vormen, ze op te sporen en te karakteriseren zijn van cruciaal belang voor alle planetaire verdedigingsinspanningen. In augustus j.l. verschenen er artikelen betreffende NASA-onderzoek waarin gesteld werd dat er meerdere missies ‘á la Dart’ nodig zouden zijn om de loop van een flinke asteroïde, zoals Bennu, te veranderen. NASA meldde recent dat Bennu een kans van één op 1750 heeft om de aarde in de komende 300 jaar te raken.

Afmeting Dimorphos i.v.m. ‘aardse’ objecten Credits; NASA, Johns Hopkins/APL

NASA’s DART missie wordt geleid door het  Johns Hopkins University Applied Physics Lab  (JHUAPL). Hoewel het betreffende  asteroïden-paar geen bedreiging voor de aarde vormt, zijn ze perfecte kandidaten voor de DART-missie, aangezien Dimorphos ongeveer even groot is als een asteroïde die de meest waarschijnlijke bedreiging voor de aarde zou kunnen vormen (als men op een ramkoers met de planeet zou staan). Hun baan rond de zon is ook dicht genoeg bij de aarde voor telescopen op de grond om eventuele verschillen na de botsing te observeren en te meten. De DART wordt op zijn reis vergezeld door LICIACube (Light Italian Cubesat for Imaging Asteroids). LICIACube is een CubeSat van de Italiaanse ruimtevaartorganisatie (ASI) en gebouwd door Argotec. Lees meer over de technische details van de DART-ruimtesonde en zie hier een interactief missieoverzicht, en ook over Hera, ESA’s missie naar DART. Bronnen: NASA, ESA, JHUAPL, Space.com

Share

Comments

 1. KEI interessant,

  interessant om er iets van te snappen hoe deze test er in de werkelijkheid uit ziet.

  Want een rotsblok uit het Ruimte-Tijd gat van een grotere rotsblok te duwen werkt in het Heelal heel anders dan dat je dit op de Aarde zou doen.

  Bekijk bijvoorbeeld eens onze Aarde en haar natuurlijke gazel de Maan.
  De Aarde heeft een doorsnee van ongeveer 12.742KM1 de Maan daar tegenover 3.474,8KM1
  Hun onderlinge afstand is gemiddeld 384.400km1.
  Als je dit op schaal uit tekent en dit niet te klein doet, heb je een beetje een beeld tot hoever de Ruimte – Tijd vervormd is door de Massa van onze Aarde.
  De Maan zelf beschikt ook over Massa en zodoende vervormt deze ook de Ruimte – Tijd, iets wat waarschijnlijk de straal omvang heeft van ongeveer 7KM1.
  Wij leven in een heel bijzondere tijd wat Aarde en Maan aan gaat want ze begeven zich nog maar net en net niet in balans om tot elkaar te blijven.
  Hele kleine massa verschuivingen zorgen er namelijk voor dat het Ruimte – Tijd gat van onze Aarde ritueel kleiner is dan noodzakelijk.
  Deze verschillen zorgen er voor dat de ( feitelijk rechtuit ) baan van onze maan zich elk jaar zo’n 3,7 cm1 verplaatst.
  Dit alles gebeurd dus alleen omdat het Ruimte – Tijd gat veranderd in samen werking met de richting waar objecten in het Heelal naar toe bewegen.
  Dit bewegen is feitelijk vallen in weer een ander Ruimte – Tijd dal, onze Aarde valt bijvoorbeeld in het gat wat onze Zon produceert.

  BEGRIJP JE HET NOG ????

  Ja!!! Dan is de lancering van Dart een uiterst interessante proef.
  En als er werkelijk succes word geboekt zijn we een mega stap verder in het bevatten van Ruimte – Tijd.
  Want het zijn zeer goed uitgezochte objecten om te ontdekken of we met een bepaalde massa die ook nog in beweging is, het gat van Dimorphos kunnen vergroten.
  Dit om zo het gat van Digdymos te overrulen en dan heel…. even niet meer recht uit te gaan, maar in de richting zoals de meeste massa het op dat moment verteld.

  En gaan we dan onze Aarde redden voor een inslag?
  Hmmmm.
  Een miljonair zei: “De eerste miljoen was moeilijk, daarna ging het gemakkelijker”!
  Zo gaat het ook met deze kennis, als je na de start niet doorpakt, was alles voor niets.
  Dus het ligt aan de toekomstige wetenschappers en Aardbewoners met geld.
  Dan zou het kunnen zijn dat we iets ontwikkelen wat op DART lijkt alleen op een miljard maal grotere vorm.
  Want het Ruimte – Tijd gat van onze Aarde is echt iets anders dan dat van Digdymos.

 2. Cees Klaris zegt

  In de ‘DART at scale’ grafiek zijn de piramiden en Dimorphos met elkaar verwisseld. Intussen wachten we geduldig op de succesvolle lancering van de JWST. Yep.

Speak Your Mind

*