Site pictogram Astroblogs

NASA simulatie laat zien welke sterren wel en niet een nauwe passage langs een zwart gat overleven

Wanneer een ster te dicht bij een zwart gat komt, veroorzaakt de zwaartekracht intense getijdekrachten die de ster uiteen trekken, wat een catastrofaal verschijnsel tot gevolg heeft dat bekend staat als een tidal disruption event. Er komen overweldigende hoeveelheden energie vrij die ervoor zorgen dat deze tidal disruption in sommige gevallen zelfs het licht van de rest van zijn sterrenstelsel kan overtreffen. Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/Chris Smith (USRA/GESTAR)

Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/Taeho Ryu (MPA)

Dat er af en toe complete sterren in korte tijd verdwijnen in zwarte gaten is bekend, dergelijke extreme gebeurtenissen staan bekend als tidal disruption events (TDE’s) en zijn al meerdere keren waargenomen. De vraag is interessant wanneer een ster compleet uit elkaar wordt gerukt en verorberd door het zwarte gat en wanneer ze het toch weten te overleven. De NASA heeft onlangs door een team onder leiding van Taeho Ryu (Max Planck Institute for Astrophysics in Garching, Duitsland) een simulatie uitgevoerd om die vraag te kunnen beantwoorden en het antwoord is verrassend. Ze namen acht sterren bij de hand, die in massa varieerden van 0,15 zonsmassa tot 10 zonsmassa en die langs een superzwaar zwart gat vlogen dat één miljoen keer zo zwaar als de zon is. De kortste afstand van de sterren langs het zwarte gat is bijna 39 miljoen km, bijna 1/4e van de afstand tussen zon en aarde. Wat blijkt uit de simulaties, waarvan je hieronder kort de beelden ziet? Dat vier sterren de passage overleven en vier niet. De gelukkigen zijn de sterren met massa 0,15, 0,3, 0,7 en 1 zonsmassa (yes, de zon ook!) en de minder gelukkigen zijn die met 0,4, 0,5, 3 en 10 zonsmassa. Het verschil tussen overleven en opgepeuzeld worden blijkt niet gemaakt te worden door de massa of omvang van de ster, maar door… diens interne dichtheid. Die is kennelijk bij de helft van de sterren dusdanig dat ze daardoor overleven (al worden ze wel even flink door de mangel gehaald) en bij de andere helft desastreus.

YouTube video player

Hier kan je alle simulaties bekijken. En hier het vakartikel voor de geïnteresseerden, verschenen in the Astrophysical Journal. Bron: NASA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten