16 april 2024

Chinese rover Yutu-2 spot kubusvormig object op de maan

De Chinese maanrover Yutu-2 heeft een eigenaardig object op de maan ontdekt terwijl het zich een weg baande door de Von Kármán-krater die in het zuidelijk halfrond aan de andere kant van de maan ligt. Yutu-2 zag een kubusvormig object aan de horizon opdoemen in het noorden op ongeveer 80 meter afstand. Een Chinese blog op Weixin.qq, genaamd (vertaald)  ‘Our Space’, dat een nauwkeurig Yutu-2 dagboek bijhoudt, noemde het object een “mysterieze hut” (Pinyin ‘shenmi xiaowu’). In de blog valt te lezen hoe dit kubusvormig object uit de grillige skyline oprijst, gelijk een ‘mysterieuze hut’, met een forse inslagkrater ernaast. Gespeculeerd wordt dat het mogelijk om een ruimtevaartuig gaat van voorgangers die de maan verkenden.

Yutu-2 foto ‘kubus’  in de Von Kármán-krater. Credits; CNSA/Our Space/Weibo

Wetenschappers van het CNSA (Chinese National Space Adeministration) hebben inmiddels veel belangstelling getoond voor het object en Yutu-2 zal naar verwachting de komende 2-3  ‘maandagen ‘ (2-3 aardse maanden) zich bezighouden met het verder ploeteren door het maanregoliet, het vermijden van de talloze kraters, om het object nader te kunnen bekijken, updates kunnen dus worden verwacht. Een mogelijke verklaring voor de vorm zou kunnen zijn dat het om een flink rotsblok gaat dat vrijgekomen is na een inslag. De door zonne-energie aangedreven Yutu-2 en Chang’e 4-lander maakten de allereerste landing aan de andere kant van de maan op 3 januari 2019, en de rover rijdt sindsdien door de 186 kilometer brede Von Kármán-krater in het Zuidpool-Aitken-bekken. Chang’e 4, is China’s vierde maanmissie en de tweede die uitgerust is met een maanrover. De Chang’e 1- en 2-missies waren orbiters, waarna Chang’e 3 op de maan landde met de eerste Yutu-rover. China heeft ook de Chang’e 5 T1 testmissie rond de maan gelanceerd en de Chang’e 5 moon sample return missie, zie ook hier. Laatstgenoemde werd op 23 november 2020 gelanceerd en verzamelde monsters in het Oceanus Procellarum tot op een diepte van twee meter. Bronnen: Space.com, CNSA, SCMP, Weixin.qq, Andrew Jones.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Voorgangers? Wie dan? Het is toch wel bekend of de Chinezen al dan niet vlakbij een voormalige Amerikaanse missie zijn geland? Volgens mij niet, anders was dat toch allang gemeld. Dus hoe kunnen de Chinezen het nou hebben over een missie van een voorganger? Van wie dan?

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • Enceladus zegt

   Ik heb die Chinese blog even opgezocht en de tekst door Google Translate getrokken. Men meldt dat de reis naar dat voorwerp ongeveer twee tot drie maanden zal duren. Als alles goed gaat, staat men eind februari oog in oog met wat het dan ook is.

   Volgens mij zijn er drie opties:
   – Een rotsblok dat toevallig een kubusvorm heeft (en dat willen we dan graag zien)
   – Een ruimtevaartuig van NASA of Roscosmos (maar waarom weten we dan niet dat dit juist daar staat?)
   – Een buitenaards ruimtevaartuig (en dan staan de Chinezen op het punt de grootste ontdekking van de mensheid ooit te doen!)

   Groet,
   Gert (Enceladus)

   • Angele van Oosterom zegt

    Ha Gert,

    Ja, de blog over Yutu maakt er een heel spannend verhaal van. Er worden inderdaad wat mogelijkheden geopperd als oude rovers of buitenaardsen. In het verleden zijn er natuurlijk wel de nodige maanmissies geweest, zowel van de Sovjets (Luna) als van de VS (Apollo) die op de maan terecht kwamen. Bv rakettrappen van de Apollomodules liet men ook met opzet op de maan inslaan. Misschien is het een luik of deel hiervan. Er ligt zeker het nodige puin op de maan, maar of dat dan ook in de Karman-krater terecht komt… We zullen er vast meer van horen.

    Groet, Angele

    https://en.wikipedia.org/wiki/Deliberate_crash_landings_on_extraterrestrial_bodies

   • Paul Bakker zegt

    Zolang we maar 1 foto zien kan het ook een artefact zijn.
    De vorm lijkt trouwens op een koepel van een sterrenwacht.

 2. Het mysterie van 神秘小屋 is opgelost:

 3. Angele van Oosterom zegt

  Dank! Dus geen monolith o.i.d.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_monolith

Speak Your Mind

*