23 juli 2024

De James Webb Space Telescope (JWST) is gelanceerd!

Credit: NASA TV

Zojuist, om 13.20 uur Nederlandse tijd, is EINDELIJK de James Webb Space Telescope (JWST) gelanceerd. Dat gebeurde vanaf lanceerplatform ELA-3 op het Guiana Space Centre in Frans-Guyana en wel met een Ariane 5 raket van de ESA, die vlucht VA256 uitvoerde. De opgevouwen telescoop is inmiddels helemaal los van de raket en is nu onderweg naar Lagrangepunt L2, op 1,5 miljoen km afstand van de aarde. Later meer details over de lancering en wat er daarna allemaal in de ruimte gebeurde.

Share

Comments

  1. Gekluisterd aan mijn telefoon zat ik te kijken. Meer dan 10.000 mensen hebben er 25 jaar aan gewerkt. Eén van die weinige positieve prestaties van de mensheid. Ik verwacht er veel van en geniet van de periode waarin ik leef. Zoveel astronomisch moois dat ik al in mijn leven meemaak. We leven in een spannende periode en politiek gezeik kan er met recht niet tegenop. Leve de wetenschap! Fijne kerst allemaal en Jan in het bijzonder!

  2. Als wil weten waar de JWST is en welke stappen er achter de rug zijn in het proces kijk dan op https://webb.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html

Speak Your Mind

*