22 september 2023

Achterste zonnescherm van de James Webb Telescoop succesvol uitgeklapt

Op Twitter zien we het bericht verschijnen dat de James Webb Space Telescope (JWST) er succesvol in geslaagd is om zijn achterste zonnescherm uit te klappen. In de Tweet hieronder (en de reeksberichten daarin) meer info over het uitklappen.

Ook zijn er al twee ‘mid-course correction burns’ (MCC-1a en b) geweest, kleine koerscorrecties om de JWST naar L2 te sturen, Lagrangepunt 2 op 1,5 miljoen km afstand van de aarde. Komende dagen en weken gaan er nog meer onderdelen van de JWST uitklappen en uitvouwen, hetgeen in detail hier te lezen is. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Tot nu toe gaat alles dus gelukkig goed.

    Ik zit met een vraag:
    Het hitteschild van Webb is ongeveer een tennisbaan groot, en dat dus op een uiteindelijke afstand van 1,5 miljoen kilometer. Volgens mij levert dat (veel) te weinig micro-boogseconden op om op die afstand door de Hubble gespot te kunnen worden. Maar als Webb zonlicht gaat weerkaatsen dat precies in de lens van Hubble valt, dan moet het volgens mij voor Hubble een makkie zijn om Webb te kunnen spotten op 1,5 miljoen kilometer. Of zie ik dat verkeerd ? Het is maar een gedachtenkronkel natuurlijk….

    • Eigen antwoord na wat googelen: Of Hubble nou wel of geen weerkaatst zonlicht van Webb ziet, dat maakt niet uit. Hubble kan Webb op die afstand slechts als 1 pixel zien. En die ene pixel zal enkel iets lichter van kleur zijn wanneer het hitteschild (en het zonnepaneel) van Webb zonlicht weerkaatst richting de Hubble.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: