29 maart 2024

De aarde staat nu het dichtst bij de zon – iedereen een gelukkig perihelium!

Credit: Wikipedia / Maniago – Based on this image made by Crylic

Vandaag om 07.52 uur – precies op DIT tijdstip dat de Astroblog wordt gepubliceerd – bereikt de Aarde in z’n baan het perihelium, het punt dat ‘ie het dichtst bij de Zon staat. De afstand bedraagt op dat moment 147.105.052 km oftewel 0,98334 astronomische eenheid. Het aphelium – het punt dat ‘ie het verste van de zon staat – zullen we dit jaar op 4 juli meemaken, als we 152.098.455 km (1,0167 AE) van de zon verwijderd zijn, zo’n vijf miljoen km (ruim 2%) verder.

Door het perihelium lijkt de Zon vanaf de Aarde gezien groter dan gemiddeld, zoals je goed op de afbeelding hierboven kunt zien. De schijnbare straal van de zon is 16’16”. De Aarde ontvangt door de kleinere afstand bijna 3,5% meer licht en warmte van de Zon. Hierdoor zijn de zomers op het zuidelijk halfrond meetbaar warmer dan die op het noordelijk halfrond, maar ook ruim een week korter!

Credit: Ilse Cleymans

Je zal wellicht denken dat het vreemd is dat op dit moment – bij ons winter – de aarde het dichtst van de Zon staat en dat je het omgekeerde zou verwachten. Maar dat is te verklaren: de seizoenen ontstaan niet door de wisselende afstand van de aarde tot de Zon, maar door de schuine stand van de aardas (zie de afbeelding hierboven). Vandaag beweegt de aarde ook het snelst in haar baan. De snelheid is nu 30,29 km/s, terwijl dat 29,29 km/s is op 4 juli. In het perihelium is de aarde dus 3,4% sneller dan in het aphelium. Zoef, veiligheidsriemen vast! Bron: Hemel.waarnemen + Time & Date + Sterrengids 2022.

Share

Comments

  1. maar door de schuine stand van de aardas (zie de afbeelding hierboven),
    geen afbeelding te zien 🙂

  2. Hmmmm,

    sorry Arie,

    toch de onderste afbeelding deze laat een verkeerde Aardashoek zien om het winter op het noorden te laten zijn.
    Dit, zeker ook nog als de positie vergeleken word met de bovenste afbeelding, waar het Lings winter is voor het noorden en zo rechts zomer.

    Mijn ezelsbruggetje in een college is altijd deze!!!

    Op het moment is het bijvoorbeeld zomer in Australië, dit verteld dat dit land naar de Zon toegekeerd staat als het daar overdag is.
    Bekijk het eens even.

    O ja, misschien kun je de bovenste afbeelding aan passen dus Lings het verste weg en rechts het dichtste bij. Maar….

    Nu is het nog de vraag: ” wat gebeurt er in de werkelijkheid”? Want wij gaan als Aarde namelijk in een VORTEX achter onze Zon aan welke ook nog een baan volgt om het centrum van ons Sterrenstelsel “De Melkweg”.
    En om het nog interessanter te maken alles heeft niet vlak maar meer staande plaats.
    Het gemakkelijke is dat we niet werkelijk kunnen definiëren wat boven of onder is zeker niet als je, je in het Heelal begeeft.
    En mijn idee is dat de Aarde zich in het Heelal bevind.

    Nog even aanpassen ?

    Succes !

    • In de bovenste afbeelding is geen aardas weergegeven, maar áls dat het geval zou zijn dan zou deze precies andersom zijn t.o.v. de onderste afbeelding – zie hieronder. Verder is de onderste afbeelding gewoon goed hoor.

Speak Your Mind

*