22 juni 2024

2021 was het zesde warmste jaar ooit gemeten

Credit: NASA

Volgens onafhankelijke analyses van de NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kwam de wereldwijde gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de aarde in 2021 overeen met 2018 als de zesde warmste ooit gemeten. En daarmee kunnen we toch wel vaststellen dat er echt een trend gaande is – zie hieronder de records van afgelopen jaren:

De gemiddelde temperatuur op aarde in 2021 was 0,85 °C warmer dan het gemiddelde van de ‘baseline period’, dat is de periode 1951-1980. De laatste acht jaren waren de warmste jaren sinds het begin van de wereldwijde metingen in 1880. Het is nu gemiddeld 1,1 °C warmer dan eind 19e eeuw, toen de Industriële Revolutie begon. De gevolgen van de continue opwarming zijn duidelijk: zeespiegelstijging, het smelten van het poolijs, bosbranden die vaker optreden en het migreren van diersoorten vanwege de klimaatverandering.

Bron: NASA.

Share

Comments

 1. De industriële revolutie begon eind 18e eeuw of eigenlijk nog iets eerder.

  • Ja zo leerde ik het ook vroeger op school, met de stoommachine van James Watt. Ik geef het door aan de NASA.

  • De Belgen hebben nog tevergeefs geprobeerd die revolutie te stoppen… “Het woord sabotage is ontstaan tijdens de grote Luikse stakingen van 1886 in het Waalse industriebekken. Men kende tijdens de industriële revolutie de praktijk om bij noodgevallen tijdens het weven van kleedstof, een klomp (sabot) in de machine te gooien om het proces onmiddellijk tot stilstand te brengen.” zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Sabotage Nu zitten we allen met de zwartgebakken peren :-D. Maar wie wil er nu in ruil voor een paar graden terug naar het stoomtijdperk? P.S. En Jos, bedankt voor de samenvatting van al je kennis…

 2. Natuurlijk doen wij, “de mens” een duitje in de schaal wat dan tot de opwarming van onze Aarde leid.

  Maar…. vele Aardwetenschappers zouden graag iets anders vertellen dan dat wat we nu van hun horen.
  De gene die ik gesproken heb en waarvan ik tot zo’n 14 jaar terug geschriften heb gelezen vertelde in beginsel dat vrijwel alles een natuurlijke-structuur vertoonde.

  Feitelijke wijs kruipen we blijkbaar nog steeds uit onze laatste ijstijd omhoog.
  Dit vertellen vele boorkernen ( opgehaald uit vele verschilden plekken op onze Aarde ) waar het bericht naar boven komt dat onze bol “waar we op leven” een aantal best warme maar ook koude periodes heeft gekend.
  En daarom, als iets werkelijk invloed op ons Aardse-weer heeft, dan hebben we er het afgelopen weekend satelliet beelden van gezien.

  De bedoelde vulkaan uitbarsting heeft ieder weer eens laten zien dat deze vrij snel over een grootgebied merkbaar is.
  En laat het dan ook duidelijk zijn dat dit over langere tijd zeker koren op de molen is betreffende aardopwarming problematiek.
  En alles heeft al durend elke seconde van de dag plaats op miljoenen plekken op onze Aardkorst waar “The Ring of fire” de bekendste van is.

  Maar toch, wij mensen doen het, dat is onmiskenbaar aangetoond op aangeven van de politiek.
  En dan, dan is het waar…..
  En mogen we aan de slag om het weer recht overeind te zetten.
  Of dit nou wel of niet gaat lukken is politiek gezien niet belangrijk, ze krijgen altijd gelijk.
  Want we zijn al te laat begonnen dus… er is geen redden maar aan! Maar…

  Belangrijk is wel dat we ons zo snel als mogelijk vrij maken van fossielenbrandstoffen, tot het moment dat de staat de opbrengsten zelf weer nodig heeft.
  Dit verteld dat wij Nederlanders zeker trots op ons zelf mogen zijn. want het heeft zo niet meer aan ons gelegen maar…. aan die ander !

  Want procentsgewijs voldoen maar weinig landen “die er iets toe doen” aan deze taak.
  En zo zijn we er nog duizenden jaren mee bezig om die opwarming van onze Aarde tot stand te krijgen.
  Daarna komt gewoon weer de koud, dit omdat ons Heelal dat gewoon is.

  Niets nieuws is ons vreemd.
  Hoewel, wat weten we van het alles, het alles gemeten in het werkelijkheidstijdsbeeld van ongeveer 200 jaar?
  Kijk hier, dat is maar het 0,022715ste deel van de totale leeftijd van onze Aarde.
  Dat zou dus vertellen dat ik mag vinden dat het in Nederland ALTIJD REGENT als ik op één dag van heel mijn leven één regendruppel op mijn hoofd heb gehad.
  Dat is wel erg kortzichtig, of begrijp ik van alles waar ik hier/nu over schrijf helemaal niets?

  • “Hoewel, wat weten we van het alles, het alles gemeten in het werkelijkheidstijdsbeeld van ongeveer 200 jaar? Kijk hier, dat is maar het 0,022715ste deel van de totale leeftijd van onze Aarde.”

   Kijk hier. Tweehonderd jaar is volgens Jos ~1/50ste deel van de leeftijd van de aarde. Zelfs de ’totale’ leeftijd! Volgens Jos is de aarde dus ~10.000 jaar oud.

   “begrijp ik van alles waar ik hier/nu over schrijf helemaal niets?”

   Inkoppertje…

   Hoe loopt de organisatie van onze gezamenlijke presentatie trouwens? Niets meer van je gehoord na je brallerige uitnodiging.

   • Mijn scheikunde professor zei altijd dat je de hele wereld met een korrel zout moest nemen waardoor je gemotiveerd van de werkelijkheid kan afwijken :-D.

 3. Je bent gewoon weer poep aan het praten Jos. Stop daar nou eens mee!

 4. @ Jos H.: Wat je alvast niet begrepen hebt, is dat vulkaanuitbarstingen weinig of niets te maken hebben met wat wij doen. Wij doen allerlei wat voor gevolg heeft dat het klimaat opwarmt, maar tot nader order resulteert dat niet in vulkaanuitbarstingen. Die komen er vanzelf wel.

Speak Your Mind

*