25 mei 2024

SpaceX lanceerde 13 januari de DelfiPQ, een mini-satelliet van de TU Delft

Credit: TU Delft

Bij de Transporter-3 satellietlancering van SpaceX op 13 januari 2022 vanuit Cape Canaveral reisde ook een kleine Delftse satelliet mee naar de ruimte. De DelfiPQ is een van de kleinste satellieten ter wereld. Satellietonderzoekers Alessandra Menicucci, Stefano Speretta en Sevket Uludag van de TU Delft ontwierpen en bouwden de satelliet zelf om te kunnen aantonen dat technologie op zo’n kleine schaal daadwerkelijk kan functioneren in de ruimte. Zwermen van deze kleine satellieten zijn beter dan de grote satellieten van nu in staat om de aarde te observeren. Ze kunnen onder meer een belangrijke rol spelen bij het monitoren van klimaatverandering en bij snelle draadloze breedbandverbindingen. Op 14 januari om 11.21 uur Europese tijd is het gelukt om contact te krijgen met de satelliet.

Satellietzwermen goed voor aardobservatie of draadloos breedband
Het belangrijkste voordeel van mini-satellieten, ten opzicht van de traditionele satellieten, is dat ze samen in een zwerm metingen kunnen doen waar grote exemplaren niet toe in staat zijn. Kleine satellieten kosten veel minder, waardoor je er tientallen of zelfs honderden kunt lanceren. Ze kunnen vanaf meerdere locaties waarnemingen doen en gezamenlijk data verzamelen en verwerken. Stefano Speretta, universitair docent Space Systems Engineering: “Zo’n zwerm is ideaal voor aardobservatie, onder meer om klimaatverandering in kaart te brengen.” Satellietzwermen kunnen in de toekomst mogelijk zelfs supersnelle draadloze breedbandverbindingen tot stand brengen.

Een spannende lancering
DelfiPQ is de derde satelliet van de TU Delft die daadwerkelijk naar de ruimte ios gegaan. DelfiC3 was de eerste. Deze satelliet is inmiddels meer dan 12,5 jaar in de ruimte en nog steeds volop levend. DelfiN3xt werd gelanceerd in 2013. Met deze satelliet is het contact recent weer hersteld. Universitair docent en projectleider Alessandra Menicucci: “Of de DelfiPQ ook tot leven komt in de ruimte is het spannendst van alle drie. DelfiPQ is acht keer kleiner is dan zijn broers. En die waren al niet groter dan een melkpak.” Bron: TU Delft.

Share

Comments

  1. Leuk experiment, maar je kan in een rondtollend blokje van 5 cm^3 natuurlijk helemaal niets functioneels kwijt. En zonder actieve besturing is gyro stabilisatie ook zinloos. Nog meer space vervuiling dus. Uit de publicatie word ik ook niets wijzer wat het ding nu precies meet. zie: https://research.tudelft.nl/en/publications/cubesats-to-pocketqubes-opportunities-and-challenges

Speak Your Mind

*