22 mei 2024

De uitbarsting van de vulkaan Hunga Tonga gezien vanuit de ruimte

Credit: NASA (Website) JMA (Satellite)

Op 15 januari barstte Hunga Tonga uit, de vulkaan die 65 km te noorden ligt van Tungatapu, het hoofdeiland van het Koninkrijk Tonga, een land en eilandengroep in Polynesië in de Stille Oceaan. Door de uitbarsting ontstonden tsunami’s, die de kusten van Tonga, Fuji, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Chili en Peru overspoelden. Bij Peru kwamen daardoor twee mensen om het leven. De vulkaan Hunga Tonga (voluit heet ‘ie eigenlijk Hunga Tonga Hunga Ha’apai) was eerder al uitgebarsten, te weten op 20 december 2021, maar na enkele weken (11 januari 2022) werd de vulkaan weer als slapend gezien. Maar drie dagen later was een uitbarsting, gevolgd door een heel grote uitbarsting, die tot in Samoa (840 km verder) te horen was als een luide knal. Zelfs in Nieuw Zeeland en Yukon (Canada) kon men de knal horen. Op 15 januari kon de schokgolf van de eruptie zo rond 20.20 uur in Nederland met barometers worden geregistreerd, zo’n 16.500 km van de Hunga Tonga vandaan (zie de onderste tweet). Hieronder een serie tweets, waarin o.a. te zien is hoe de uitbarsting vanuit de ruimte te zien was.

Share

Comments

 1. Super fascinerend hoe globaal de impact is.
  Ik vroeg mij ook al af of “the second wave “ vanaf de andere kant af ook zichtbaar was en verschillende sites noemen die ook. Na een paar uur zie je een tweede stijging/ dip.
  Ben benieuwd of de golven door blijven gaan en meetbaar blijven. (Met “verlies” van energie natuurlijk).

 2. Is er ook een pressure wave satelliet aan deze kant van de aarde? Zoals die Japanse. Zou wel mooi zijn om dezelfde animatie aan onze kant te zien en waar het samen komt.

 3. In elk geval deze gevonden voor Europa:
  https://www.youtube.com/watch?v=18xDIL4I8lA

  Plume Plotter @ Youtube

Speak Your Mind

*