28 mei 2024

Tana Joseph benoemd tot Equity, Diversity & Inclusion Coördinator voor de Nederlandse sterrenkunde

Tana Joseph, de nieuwe Equity, Diversity & Inclusion coördinator voor de Nederlandse sterrenkunde.

Dr. Tana Joseph is benoemd tot coördinator van het Netherlands Astronomy Equity and Inclusion Committee (NAEIC), die de Nederlandse Raad voor de Astronomie adviseert. De NAEIC bestaat uit astronomen en sterrenkundig ingenieurs van alle sterrenkundige instituten, afdelingen en organisaties in Nederland, en staat onder leiding van Dr. Samaya Nissanke (Universiteit van Amsterdam) als onafhankelijk voorzitter.

De NAEIC is blij met de nieuwe coördinator: Voorzitter Samaya Nissanke: “We hebben een uitstekende kandidaat gevonden in Tana Joseph, die professioneel astronoom is en een expert op het gebied van dubbelsterren in andere sterrenstelsels. Dr. Joseph is ook een wereldberoemde wetenschapper op het gebied van Equity, Diversity & Inclusion (EDI), en heeft over de hele wereld tientallen presentaties, interviews en trainingen gegeven over dit onderwerp.”

Prof. Michael Wise (directeur SRON en voorzitter van de Raad voor de Astronomie): “Uit een pool van sterke kandidaten sprong Joseph er duidelijk uit. Ze combineert een uitgebreide achtergrond in zowel astronomisch onderzoek als EDI-werk met een allesomvattende visie op het verbeteren van EDI in de Nederlandse sterrenkunde.”

Tana Joseph is vereerd met de benoeming en verheugt zich om te beginnen in haar nieuwe rol als Equity, Diversity & Inclusion coördinator voor de Nederlandse astronomiegemeenschap: “Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega’s de sterrenkunde in Nederland tot een veiligere, rechtvaardigere en inclusievere plek te maken, waarin al onze onderzoekers kunnen gedijen.”

De sterrenkundegemeenschap in Nederland is vrij klein en hecht, en bestaat uit mensen van veel verschillende culturen en achtergronden. Toen Samaya Nissanke in 2019 hoorde dat een aantal studenten en beginnende onderzoekers zich zorgen maakte over vertegenwoordiging en inclusie, besloot ze het Netherlands Astronomy Equity and Inclusion Committee op te richten.

De NAEIC adviseert de Nederlandse Raad voor de Astronomie, is een punt voor begeleiding en advies voor Nederlandse sterrenkundestudenten en sterrenkundigen op het gebied van Equity, Diversity en Inclusion (EDI), en onderneemt activiteiten met het doel om van de sterrenkunde in Nederland een meer eerlijke en inclusieve gemeenschap te maken.

De NAEIC heeft al verschillende activiteiten geïnitieerd, waaronder het schrijven en promoten van verklaringen met betrekking tot EDI-kwesties, het organiseren van trainingen, en het starten van een lezingenserie. Echter, geen van de commissieleden had een gedegen EDI-expertise of -opleiding, wat als een gebrek aan cruciale expertise werd ervaren. Ook doen alle commissieleden dit werk vrijwillig boven op hun professionele carrière in de Nederlandse astronomie, waardoor ze weinig tijd kunnen vrijmaken. Nissanke: “Om optimaal effectief te zijn, heeft de NAEIC nu een toegewijde EDI-functionaris met expertise en ervaring op dit gebied, die de inspanningen van de commissie kan leiden en sturen.” Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

 1. hahahaha
  is dit een grap???

  Dit land is ziek doodziek.

  En het erge is dat niemand van de lezers van dit blog er iets van zegt in de reacties…….. alsof het allemaal normaal is wat er in dit stukje staat. Het leest meer weg als het een sketch van Jiskfet betreft

  PS Equity, Diversity & Inclusion = anti blank en anti blanke man…..

 2. Jij bent zeker een blanke man, Peter?

  • Rare reactie.

   Beter dat je inhoudelijk reageerd.
   Op deze geweldige alinea bijvoorbeeld:

   Tana Joseph is vereerd met de benoeming en verheugt zich om te beginnen in haar nieuwe rol als Equity, Diversity & Inclusion coördinator voor de Nederlandse astronomiegemeenschap: “Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega’s de sterrenkunde in Nederland tot een veiligere, rechtvaardigere en inclusievere plek te maken, waarin al onze onderzoekers kunnen gedijen.”

   oink oink clowns wereld…..

   • Peter, ik neem aan dat jij nu als astronoom spreekt en dat jij vanuit die positie kan oordelen of een ‘veiligere, rechtvaardigere en inclusievere plek’ in de Nederlandse wereld der sterrenkunde helemaal niet aan de orde is? Bij welk instituut werk jij?

 3. O Arie toch,

  Nee ik werk niet als astronoom.

  Maar ik heb gelukkig wel gezond verstand, en wil jij nu beweren dat het in de Nederlandse astronomie zo verschrikkelijk gesteld is dat vrouwen en minderminderheden (lees niet blanken want daar gaat het om) bewust niet aan het woord komen, zij bewust buitengesloten worden? Zij als stront behandeld worden sinds jaar en dag?? In dit vreselijke rasistisch land??

  Kom nou zeg! Nederland is het meest tolerante land ter wereld me dunkt, waar helemaal niemand word buitengesloten( sterker nog er word hier aan omgekeerd rasisme gedaan wat ook niet goed is) en waar gekeken word naar kwaliteit en niet naar kleur of afkomst of wat er in je onderbroek zit.
  Het zijn juist de mensen die al rare functies verzinnen, die de ware rasisten en vrouwenhaters zijn, zij zijn het namelijk die het constant over kleur, ras, en geslacht hebben!!

  Kijk ik weet nu onderhand wel dat de readactie want dit blog totaal de weg kwijt is wat millieu betreft, zoals de zogenaamde opwarming (maar zwijgt over de chemtrails die ervoor zorgen dat er veel sterfte onder insecten is,en landbouw grond onvruchtbaar maakt) maar nu is het dus blijkbaar ook al de weg kwijt wat het zognaamde rasiscme en misogynie betreft.

  En begrip me niet verkeerd dit is een goed blog want ik kom nog steeds om artikelen te lezen want 99 % van de tijd gaat het over waar het over moet gaan. Maar zoals ik al vaker heb gezegd schoenmaker blijf bij je leest.
  En stop met napraten van al die onzin, want jullie geloofwaardigheid gaat er straks aan.

 4. Gezond verstand? I don’t think so. Als ik jou was, zou ik eerst ook eens leren schrijven. Wie zich zo onbeholpen presenteert zoals jij hier doet, wekt niet de indruk dat hij iets substantieels te vertellen heeft.

  • Goed hoor.
   Ach ik heb hier en daar een woordje weggelaten en wat typfoutjes gemaakt door haastig te typen, dat doet niks af aan het punt wat iik maaaak.

   En nu graag inhoudelijk reageren ipv te zueren over typfoutjes…

   • Ja laten we het inderdaad eens over de inhoud hebben. Hoe weet jij dat er in de Nederlandse sterrenkundewereld niemand nodig is die de ‘Equity, Diversity & Inclusion’ bewaakt? Je bent zoals je zei geen astronoom, maar je weet wel dat die coördinator nergens voor nodig is? Op welke argumenten baseer je dat?

    • Arie, gewoon net doen alsof ik niks heb geschreven. En bijna dezelfde vraag stellen als voor mijn reactie.

     “Peter, ik neem aan dat jij nu als astronoom spreekt en dat jij vanuit die positie kan oordelen of een ‘veiligere, rechtvaardigere en exclusievere plek’ in de Nederlandse wereld der sterrenkunde helemaal niet aan de orde is? Bij welk instituut werk jij?”

     Reageer maar op wat ik schrijf.
     O en ik verwacht echt niet dat jij het met mijn eens gaat zijn. Want dat kun je niet. Want ook jij moet meegaan met al die onzin anders word jij ook “gecanceld”

     Mijn betoog staat gewoon als een huis.
     Waarom heb ik nooit iets gehoord over vermeend racisme en seksisme? Waar zijn de aangiftes? De recht-zaken?

     Het is niet bestaand probleem, en niet ik moet met bewijzen komen., je kunt niet iets bewijzen wat er niet is.
     Kom jij maar met concrete voorbeelden, en die moeten er zijn want het is blijkbaar een epidemie….

 5. NAEIC?

  boze witte man
  ontkent sex- en racisme
  de reden tonend

  • 1) Ik ben niet boos
   2)Een witte man bestaat niet (behalve op bonaire als sinterklaas aankomt, dan schminken ze diegenen die de sint speelt wit) wel een blanke man.
   3) Ik ontken seksisme en racisme niet, sterker nog in mijn tekst geef ik duidelijk aan dat er zeker sprake is van seksisme en racisme, maar dat komt van de seksisme en racisme roepers zelf. Dat heet projectie.

 6. Beetje off-topic, maar graag laat ik ook wat van me horen:
  Sex- en racisme moet hard worden aangepakt, maar ook weer niet al te hard:
  https://www.youtube.com/watch?v=akS4uZ02eQ0

 7. Ik wilde een video laten zien, maar die is kennelijk door de moderator verwijderd.

 8. Ook ik ben toch wel wat kritisch hier, ondanks dat hier iemand met wat zwarte gaten de waarneembare hemel in wordt geprezen. Ik heb die links eens aangeklikt en wat gegoogeld… wat een vreemde club is dit. Heeft dit nog wel iets met onderzoek te maken of gaat het slechts om bepaalde mensen te promoten die dat doen? zie o.a. https://www.accessastronomy.eu/netherlands/naeic-seminar-series Het NAEIC lijkt wel op een verzamelpunt van verdwaalde astro postdocs die bij de UVA een ongedefinieerd subsidiepotje gevonden hebben… Er druipt toch wel een zeer tendentieuze focus van die club af met al die nevenactiviteiten die niets met astronomie te maken hebben. Gewoon onderzoek blijven doen NIKHEF, blijf bij je leest.

  • Ik heb er in elk geval geen kritiek op. Veiligheids-, rechtvaardigheids- en inclusiviteitszaken vind ik heel belangrijk. Maar die zaken moeten uiteraard wel heel zorgvuldig en zonder vooroordelen onderzocht worden. Het boven water krijgen van de waarheid in dit soort zaken kan soms heel lastig zijn.

 9. Enceladus zegt

  @ Niels: grappig filmpje! 🙂

  @ Arie: je kent mij en weet dat ik geen stereotype ‘boze witte man’ ben en doorgaans eerder een redelijk progressieve kijk op zaken heb. Toch deed dit bericht ook bij mij mijn wenkbrauwen fronsen. Dus laat ik dan deze vraag eens aan jou stellen: Hoe weet jij dat er in de Nederlandse sterrenkundewereld wel iemand nodig is die de ‘Equity, Diversity & Inclusion’ bewaakt?

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • Gert, je vraagt het mij op de man af, dus laat ik er ook een direct antwoord op geven. Ja, ik weet in ieder geval van één zaak dat die 100% valt binnen het terrein waar deze nieuwe functionaris zich mee gaat bezighouden. De zaak ligt nu bij de rechter, dus ik zal er inhoudelijk op dit moment niets over zeggen, maar ik ken de betrokkenen en ik weet van de beschuldigingen. Hopelijk dat ik er ooit over kan berichten.

Speak Your Mind

*