23 juni 2024

Sciencefiction bioscoopfilms 2022

Toegegeven, 2022 is al weer even op weg maar voor de liefhebbers presenteer ik hier een kort overzicht van het scifi filmaanbod voor dit jaar. Het multiversum, en de maan zijn enkele centrale thema’s in de films die in de loop van 2022 in de bioscopen getoond gaan worden. Hoe leuk het ook is, een avondje Astroblogs lezen kan in de komende tijd dan ook afgewisseld worden voor films met aansprekende titels als Moonfall, Avatar 2 en Dr. Strange in the Multiverse of Madness. Naast het aanbod voor het witte doek, geef ik hieronder tevens een lijst met het actuele aanbod van scifi/ruimtevaart films, documentaires en series op de streamingdienst Netflix.

Artistieke impressie Multiversum Credits; Wikimedia C./Silver Spoon

1. Moonfall is de titel van een film geregisseerd door Roland Emmerich, bekend van o.a. Independence Day, 2012, en The Day After Tomorrow. Emmerich week ook ditmaal niet af van zijn voorkeur voor apocalyptische scenario’s en in zijn laatste geesteskind komt de maan in botsing met iets mysterieus waardoor zij uit haar baan raakt en in ramkoers komt met de Aarde. Een ruimtemissie is de allerlaatste kans om het noodlot te keren. De drie hoofdrolspelers zijn Halle Berry, Patrick Wilson en John BradleyMoonfall draait vanaf 24 maart a.s. in de Nederlandse bioscopen, in België draait de film al sinds 9 februari j.l. in de bioscoop.

2. In The Batman, geregisseerd door het duo Ben Affleck en Matt Reeves (resp. Argo, Good Will Hunting, en Dawn of the Planet of the Apes), draait alles om de verkiezingen in Gotham City. Potentiële kandidaten voor het burgemeesterschap worden één voor één omgebracht door een mysterieus figuur dat bij elk van hen een cryptisch raadsel achterlaat, geadresseerd aan de Batman. Het wordt vervolgens Batman’s missie om te achterhalen wie deze schurk is. De hoofdrollen zijn voor Robert Pattinson, Ben Affleck en Colin Farrell. Voor meer info, zie Filmtotaal. De film, die maar liefst bijna drie uur duurt, draait vanaf 1 maart a.s. in de bioscoop.

3. Dr. Strange in the Multiverse of Madness is een film in de categorie ‘superhelden’ uit de Marvel-stal. De film is gebaseerd op het gelijknamige personage en het vervolg op de film Doctor Strange uit 2016. De regie is van Sam Raimi en de hoofdrollen worden vertolkt door Benedict Cumberbatch als Dr. Stephen Strange, en  Elizabeth Olsen. In de film doorkruist Dr. Strange, met de hulp van mystieke bondgenoten, gevaarlijke alternatieve realiteiten van het multiversum, en ziet zich vervolgens geconfronteerd met een nieuwe, mysterieuze tegenstander. ‘Het multiversum is een concept waarvan we beangstigend weinig weten,’ valt te lezen onder de trailer op YouTube. Vanaf 5 mei is de film te zien in de Nederlandse bioscoopzalen.

4. Everything, everywhere all at once, is een ‘interdimensionale’ actiefilm geproduceerd door de gebroeders Russo en geregisseerd door het duo Daniel Kwam en Daniel Scheinert. Het verhaal in deze scifi film volgt een Chinees-Amerikaanse vrouw, Evelyn Wang (Michelle Yeoh), die in meerdere universa bestaat, en niet anders probeert dan haar belastingaangifte op orde te krijgen. Deze taak resulteert in een multiversum in een tumulteus en nagenoeg ondoenlijk avontuur. De wereld blijkt ook nog eens in gevaar en enkel zij kan de planeet redden. Wang verkent het universum en ontdekt hierdoor de andere levens die ze had kunnen leiden. Het is maar de vraag of ze in haar missie slaagt wanneer ze het spoor bijster wordt in het eindeloze multiversum. In april gaat de film in de VS in première, in Nederland is de datum nog niet bekend maar deze volgt z.s.m.

5. Morbius, is een scifi actiefilm gebaseerd op het gelijknamige personage uit de Marvel Comics. Morbius moet de tweede film worden die zich in het Sony’s Marvel Universe afspeelt. De regie is van Daniel Espinosa. De hoofdrol is voor Jared Leto die de biochemicus dr. Michael Morbius speelt. In de film infecteert Morbius zichzelf met een vorm van vampirisme van vleermuizen, nadat hij zichzelf placht te genezen van een zeldzame bloedaandoening. Hij was erop gebrand om zijn ziekte te overwinnen en andere zieken te helpen maar het middel blijkt erger dan de kwaal. Het mislukte experiment brengt bij Morbius bovenmenselijke vaardigheden teweeg. Morbius draait vanaf 7 april in de Nederlandse bioscopen.

6. 65 is een scifi actiethriller, geschreven en geregisseerd door Scott Beck and Bryan Woods. De hoofdrollen zijn voor Adam Driver, Ariana Greenblatt, and Chloe Coleman.  Het verhaal gaat over een astronaut die landt op een mysterieuze planeet en ontdekt dat hij niet alleen is. In de VS gaat de film op 29 april a.s. in premiere, aldus Sony Pictures Releasing Op 16 mei a.s. draait de film in de Nederlandse bioscopen.

7. Jurassic Park; Dominion is de derde film in de Jurassic World-trilogie. In 2018 verscheen Jurassic World; Fallen Kingdom. Waar laatstgenoemde eindigde met een cliffhanger – dinosauriërs werden losgelaten in de wereld – pikt de nieuwe film de draad weer op. De dino’s gaan op oorlogspad en de film wordt gelardeerd met meer romantiek tussen de hoofdpersonen Owen Grady (Chris Pratt) en Claire Dearing (Bryce D. Howard). Over de verhaallijn is verder weinig bekend, maar dat de Aarde een radicaal andere aanblik zal krijgen door de herintroductie van dinosaurieërs moge duidelijk zijn. Onder de  meervoetige ‘acteurs’ zijn er de Ankylosaurus  en de Triceratops, en hun vermogen om te jagen zijn ze niet verloren. De trailer van Jurassic World: Dominion toont de chaos in het ecosysteem van de wereld. De regie is in handen van Colin Trevorrow, en de film draait vanaf 10 juni in Nederland in de bioscoop.

8. Avatar 2, geregisseerd door James Cameron is de tweede film in de Avatar-franchise van Cameron, na Avatar (2009). Cameron produceerde de film samen met Jon Landau. Veel orginele castleden keren terug in hun rollen; Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang. Worthington en Saldana hernemen hun rollen als Jake Sully en Ney’tiri die nu hun eigen familie hebben gevormd in Pandora. Maar achter de paradijselijke omgeving, loert het onheil. Een oude dreiging dwingt hen uit hun huis en er wordt een oorlog ontketent die tegen de mensen moet worden uitgevochten. In 2010 kondigde Cameron reeds dit vervolg aan (ook Avatar 3), maar er volgde veel vertraging. Momenteel staat de film gepland om op 16 december zowel in de VS als in Nederland in première te gaan.

Hierbij een overzicht films en tv-series, documentaires die in 2022 te zien zijn op Netflix NL. Het is een gevarieerd aanbod van oude klassiekers, low-budget en recente films. Van oud naar nieuw; Jurassic Park (1993), The Matrix (1999), War of the Worlds (2005), I am Legend (2007), Star Trek (2009), Inception (2010), The Hunger Games en Dredd, Gravity (2012), Interstellar (2014), Jupiter Ascending (2015), Valerian and the City of Thousand Planets (2017), Black Mirror; Bandersnatch (2018), The Midnight Sky (2020), Oxygène en Don’t look up (2021). Bronnen; Filmtotaal, IMDB, Netflix

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Dank voor het overzicht. Welke film gaat er nu over Mars?

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • Angele van Oosterom zegt

   Hoi Gert, Moonshot had ik nog vergeten toe te voegen, maar deze komt niet in de bios. Moonshot wordt gepresenteerd als een romantische scifi kommedie. In Moonshot is Mars reeds gekoloniseerd en woont een selectie van de ‘beste’ mensen die ooit de aarde bevolkten. Twee studenten bundelen hun krachten, en sluipen aan boord van een spaceshuttle die op weg gaat naar Mars om verenigd te kunnen worden met de anderen. Moonshot wordt direct uitgezonden op HBO Max, en heeft zijn première op 24 maart a.s.

Speak Your Mind

*