20 juni 2024

Is informatie soms de vijfde aggregatietoestand?

Credit: AIP Advances (2022). DOI: 10.1063/5.0087175

Ze worden aggregatietoestanden genoemd, de macroscopische (met het blote oog waarneembare) verschijningsvormen van een gegeven hoeveelheid materie. We kennen er vier: vaste stof, vloeistof, gas en plasma. Maar als we Melvin Vopson (Universiteit van Portsmouth) moeten geloven is er nog een vijfde aggregatietoestand: informatie! Over Vopson heb ik eerder een Astroblog geschreven, eentje die handelde over zijn berekening dat er 6 x 10^80 bits aan informatie in het waarneembare heelal zit. Hij noemde informatie eerder al een mogelijke vijfde aggregatietoestand (én een mogelijke kandidaat voor donkere materie), maar recent is hij gekomen met een voorstel voor een experiment om dat te bewijzen. Bij dat experiment gaat het om botsingen tussen materie en antimaterie, specifiek tussen elektronen respectievelijk positronen. De informatie van een elektron is 22 miljoen keer lichter dan z’n massa. Vopson denkt dat je de informatieinhoud van een elektron kunt meten door het te verwijderen, bijvoorbeeld bij de annihilatie van een elektron met z’n antideeltje, een positron. Bij zo’n annihilatieproces veranderen de deeltjes meestal in hoogenergetische gammastraling fotonen (met een energie van 511 keV), maar Vopson denkt dat het verdwijnen van de informatieinhoud van de elektronen en positronen óók de creatie van laagenergetische fotonen met zich meebrengt, fotonen die een golflengte van circa 50 μmeter moeten hebben (gevisualiseerd in de afbeelding rechts bovenaan). Meting van dat annihilatieproces zou een bevestiging van zijn ideeën betekenen, denkt Vopson. Hier het vakartikel over de berekening aan de informatie van elektronen en positronen, verschenen in AIP Advances. Bron: Phys.org.

Share

Comments

 1. Dick Mesland zegt

  Als informatie een aggregatietoestand zou zijn kunnen we die dan ook “met het blote oog” zien?

 2. Werkelijk bevatten doe ik deze materie niet.
  Ik lees het en verwonder mij over hoe onze energie aanwezigheid verschillende gestalte zou hebben.
  Zeker het feit dat alles opeens als informatie verklaarbaar is.
  Dus minstens niets meer dat een Ruimte – Tijd verbuiging zoals een cd’tje plusjes en minnetjes aanreikt vanaf een reflectieplaatje met verdiepingen er in.
  De klanken zitten er niet werkelijk op, toch een computer berekend hoe de stroomstootjes een magneetspoel voeden waardoor een luidspreker lucht in trilling brengt.
  En van daaruit is alles wat wij de mens ervaren er ook niet werkelijk maar hoogstens een projectie van deze informatie.
  Alles gaat kwantum snel en de een e informatie verteld de andere informatie al wat deze moet doen voordat wij de mens er om gevraagd hebben.
  Hoe zei Einstein het ook al weer “Hij vond het maar spookachtig” of zo iets.
  Als ik er iets van vind is het; Dat het onze aanwezigheid feitelijk nutteloos maakt, want alles zou al bepaalt zijn voor wij het beslissen.
  Misschien zelfs door die antimaterie mens maar toch net zoals ik in dat andere universum waar we niet realiserend mee verbonden zijn.

  En wie weet “zo bedacht” bestaat God dan toch!

 3. Ik dacht dat een bose-einstein condensaat als vijfde aggregatietoestand werd gezien.

  Aan de ene kant snap ik wel dat informatie als een aggregatietoestand gezien kan worden, maar aan de andere kant lijkt informatie iets meer fundamenteels te zijn terwijl de bekende aggregatietoestanden eerder een verschil van kinetische energie van een deeltje lijkt te zijn.

Speak Your Mind

*