4 oktober 2022

Nog even over die laatste foto van Webb (jawel, van de ster 2MASS J17554042+6551277)

Ik liet jullie vorige week de foto zien die de James Webb Space Telescope (Webb) gemaakt had met z’n 18 hoofdspiegels én het NIRCam instrument van 2MASS J17554042+6551277, een ster die zo’n 2000 lichtjaar van ons vandaan staat. Hieronder nog eventjes die foto:

Credit: NASA/STScI

Nou zegt zo’n foto nog niet zo heel veel, behalve dat je in ieder geval één heldere ster in het midden ziet en niet een verzameling van18 losse beeldjes, zoals eerder het geval was toen de spiegels nog niet uitgelijnd waren en Webb een foto nam van de ster HD 84406, die slechts 256 lichtjaar van ons staat. Het is goed om te beseffen dat Webb kijkt in het infrarode gedeelte van het elektromagnetische spectrum. Vergelijkingen met optische foto’s van 2MASS J17554042+6551277, bijvoorbeeld gemaakt met aardse telescopen, zeggen daarom niet zo veel. Maar 2MASS J17554042+6551277 is eerder ook gefotografeerd door de Spitzer ruimtetelescoop van de NASA, die ook in het infrarood kon kijken (kon…op 30 januari 2020 eindigde de missie van Spitzer). In de tweet hieronder zie je het verschil tussen de foto die Spitzer eerder nam van de ster met z’n IRAC instrument bij een golflengte van 3,6 μm (belichtingstijd 3,2 uur) en de foto van Webb van dezelfde ster (belichtingstijd 2100 seconden).

Zo hé, da’s wel een duidelijk verschil, nietwaar? Hieronder nog even de twee foto’s onder elkaar, want de animatie is erg kort. kijk en vergelijk.

Credit: NASA/STScI

Credit: NASA

 

Comments

 1. Je mag toch hopen dat de James Webb betere foto’s oplevert dan deze geromantiseerde foto met 10 spookstralen. Het gaat hier toch niet om de ster van Bethlehem.

 2. Henk, wees gerust, dat zijn de zogheten diffractionspikes, veroorzaakt door de drie vangarmen van de secundaire spiegel. Niks om je zorgen over te maken. Zie: https://www.universetoday.com/155062/wondering-about-the-6-rays-coming-out-of-jwsts-test-image-heres-why-they-happen/ Met software kunnen ze die eenvoudig verwijderen. Lang geleden dat je hier was, Henk.

 3. Gelukkig maar. Nog bedankt.

  Het is voor mij een spannende tijd juist door de lancering van de James Webb. Hij is zo belangrijk voor mij omdat hij tot aan de rand van ons zichtbare heelal opnamen zou moeten kunnen maken.
  Volgens de Oerknaltheorie moet hij dan tot enkele honderdduizenden jaren na de Oerknal kunnen kijken. Dat betekent dat als hij sterren ziet deze, volgens de Oerknaltheorie, niet veel ouder kunnen zijn dan een- of tweehonderdduizend jaar. Mijn theorie zegt dat het heelal veel ouder kan zijn en dat hij dus mogelijk dingen gaat vastleggen die heel veel lijken op ons huidige heelal maar mogelijk wat jonger.
  We zullen zien.

 4. Ik zou het wel niet “(jouw) theorie …” noemen, wel bv. “(jouw) vermoeden …”, want je bedoelt het niet als wetenschappelijke theorie, denk ik, maar veeleer als een mogelijkheid. Dat gezegd zijnde, vind ik het lang niet onzinnig. Aangezien de eerste sterren, sterrenstelsels, superzware zwarte gaten al bij al ontiegelijk snel blijken te zijn ontstaan, is het zo gek nog niet om rekening te houden met de mogelijkheid dat het heelal ouder is dan we dachten. Ik kijk dus ook met spanning uit naar wat Webb ons gaat vertellen …

  • Het is uiteraard geen theorie van mij dat het heelal ouder kan zijn dan nu aangenomen.
   Met mijn theorie bedoel ik mijn “Alternatief voor de Oerknaltheorie” (Klik op mijn naam) waaruit volgt dat het heelal (veel) ouder kan zijn dan aangenomen bij de Oerknaltheorie.

   • De vraag is eigenlijk wanneer, en op basis waarvan de tijd zelf begonnen is voordat de oerknal ontstond. Kan je voor de Planck periode spreken van tijd zonder ruimte? We mogen best uitgaan van vele mislukte random quantum fluctuaties voor onze m.i. niet goed gedefinieerde t=0, waarvan die van ons universum per ongeluk, wellicht door een afwijking in de supersymmetrie tot “ontwikkeling” kwam.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: