16 juli 2024

MIRI, da’s James Webb’s koudste instrument, heeft de juiste temperatuur bereikt: 7 K (-266 °C)

Credit: NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Met behulp van een zogeheten cryokoeler is het Mid-Infrared Instrument (MIRI) van de James Webb ruimtetelescoop afgekoeld tot z’n operationele temperatuur, dat is iets kouder dan 7 K (-266 °C). Die temperatuur werd op 7 april behaald en daarmee is ook MIRI nu klaar om met waarnemingen te beginnen, nou ja als de lenskap van MIRI er tenminste goed afgaat (zie de tweet hieronder) én de calibratie goed is afgerond.

Voor een groot deel ging de afkoeling de laatste maanden vanzelf, doordat de instrumenten van Webb door het zonneschild ter grootte van een tennisbaan werden afgeschermd van het zonlicht. Dat ging goed tot een temperatuur van 70 K werd bereikt. Maar om nog verder af te koelen moest een elektrisch aangedreven cryokoeler worden gebruikt, die MIRI afkoelde tot 6,4 kelvin (minus 267 °C). MIRI is daarmee het koudste van de vier grote instrumenten van Webb, welke je hieronder ziet.

Credit: ESA

Die koude temperaturen zijn nodig om infraroodstraling te kunnen detecteren, straling die een langere golflengte heeft dan zichtbaar licht. MIRI kan IR-straling met de langste golflengten ‘zien’ en daarom moet dit instrument het meest gekoeld worden. Hieronder zie je een video over de werking van MIRI.

Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*