30 mei 2024

De uitslag van de EHT-Poll: welk groot nieuws gaat de Event Horizon Telescope ons 12 mei brengen?

Het zwarte gat M87*. Credit: EHT Collaboration.

Op 2 mei startte ik de EHT-Poll met de vraag welk groot nieuws de Event Horizon Telescope (EHT) ons 12 mei gaat brengen. Naast deze poll op de Astroblogs had ik ook een poll op Twitter uitgezet. De combi van deze twee polls leverde dit resultaat op:

welk groot nieuws gaat de Event Horizon Telescope ons 12 mei brengen?
Een foto van Sagittarius A*52%
Een video van Sagittarius A*30%
Een foto van een ander zwart gat16%
Een nieuwe foto van M87*2%

En je ziet het: de meeste lezers die deelnamen aan de poll denken dat we donderdag a.s. vanuit Garching in Duitsland een foto te zien zullen krijgen, die met de EHT gemaakt is van Sagittarius A*, het superzware zwarte gat in het centrum van het Melkwegstelsel. Nou, we gaan het meemaken.

 

Share

Comments

 1. Dat elk zwart gat een zg. Penrose- horizon ( spacetime/ vacuum collision ) heeft, die Fermions tegenhoud en beide plasma jets instuurt. (ook Fermi bubbles maakt) Het lijkt dus een verdeel plein in bolvorm met twee tegengestelde uitwegen, loodrecht op de accretie schijf.

 2. Dus op zn minst een zwart gat revolutie. Geen fermions maar alleen bosons en kleinere zwarte gaten worden blijkbaar geconsumeerd.

 3. Het nieuwe schijnt te zijn dat de Pemrose voorspelde “trapped Spacetime” is aangetoond rond een zwart gat, met alle gevolgen voor de electrische Birkeland systemen rond zwarte gaten en de evolutie van het universum

 4. Jeroen zegt

  Hahaha daar is hij weer Leo de Beo.
  Maar goed, in een vacuüm is alles mogelijk, dus het zou zo maar kunnen dat Leo gelijk heeft.
  Wel jammer dat je dan niet meer kan ademen.

 5. Als we een beetje logisch nadenken over het probleem waarom Sagittarius A in eerste instantie werd geschrapt uit de vorige presentatie (wegens de nogal heftige dynamiek van deze BH meen ik), dan kan je niet anders verwachten dan dat dit nu in beeld komt als een time-lapse filmpje waar e.e.a. door gravitatie verslonden wordt, gevolgd door wat oprispingen… nog 1,5 uur te gaan….we zullen het zien.

Speak Your Mind

*