Site pictogram Astroblogs

De uitslag van de EHT-Poll: welk groot nieuws gaat de Event Horizon Telescope ons 12 mei brengen?

De Event Horizon Telescope (EHT) samenwerking, die in 2019 de allereerste foto van een zwart gat presenteerde, heeft vandaag een nieuwe afbeelding van het massarijke object in het centrum van het sterrenstelsel M87 vrijgegeven. Ze toont hoe dit object er in gepolariseerd licht uitziet. Het is voor het eerst dat het astronomen is gelukt om polarisatie – een kenmerk van magnetische velden – zo dicht bij de rand van een zwart gat te meten. Deze foto toont het gepolariseerde beeld van het zwarte gat in M87. De lijnen geven de oriëntatie aan van de polarisatie, die verband houdt met het magnetische veld rond de schaduw van het zwarte gat. Credit: EHT Collaboration

Het zwarte gat M87*. Credit: EHT Collaboration.

Op 2 mei startte ik de EHT-Poll met de vraag welk groot nieuws de Event Horizon Telescope (EHT) ons 12 mei gaat brengen. Naast deze poll op de Astroblogs had ik ook een poll op Twitter uitgezet. De combi van deze twee polls leverde dit resultaat op:

welk groot nieuws gaat de Event Horizon Telescope ons 12 mei brengen?
Een foto van Sagittarius A*52%
Een video van Sagittarius A*30%
Een foto van een ander zwart gat16%
Een nieuwe foto van M87*2%

En je ziet het: de meeste lezers die deelnamen aan de poll denken dat we donderdag a.s. vanuit Garching in Duitsland een foto te zien zullen krijgen, die met de EHT gemaakt is van Sagittarius A*, het superzware zwarte gat in het centrum van het Melkwegstelsel. Nou, we gaan het meemaken.

 

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten