18 mei 2024

Röntgenstraling rondom Sagittarius A * door Chandra in beeld gebracht

In blauw de röntgenstraling, radiostraling is rood, infrarood in geel en paars geeft mid-infrarood aan. X-ray: NASA/CXC/SAO; IR: NASA/HST/STScI. Inset: Radio (EHT Collaboration)

Gisteren is de foto gepubliceerd die met de Event Horizon Telescope (EHT) gemaakt is van Sagittarius A * (korte Sgr A *), het superzware zwarte gat in het centrum van het Melkwegstelsel. Diezelfde dag maakte de NASA bekend dat ook zijn röntgenruimtetelescoop Chandra naar Sgr A * heeft getuurd en wel om de röntgenstraling van het gebied direct rondom het zwarte gat in kaart te brengen. De EHT kijkt alleen op een andere manier naar objecten aan de hemel – hij ziet de radiostraling ervan – maar hij ziet het ook met een veel grotere resolutie, omdat de basislijn van de deelnemende radiotelescopen de gehele aarde als basislijn hebben.

Video: visualisatie van de beweging van materie bij Sgr A*. Credit: Koushik Chatterjee (BHI, Harvard University) using code H-AMR (Liska et al. 2019). For more details of these simulations of Sgr A* and its flaring see Chatterjee et al. (2021) and Ripperda et al. (2022).

Vandaar dat de EHT het gebied direct rondom de waarnemingshorizon van Sgr A* heeft gefotografeerd, een gebied dat net past binnen de baan van de planeet Mercurius, terwikl Chandra een gebied van ongeveer 7 lichtjaren doorsnede heeft gefotografeerd rondom Sgr A* – hierboven zie je het resultaat. De röntgenstraling is afkomstig van heet gas dat door Sgr A* is weggeblazen.

Credit: McGill University/H. Boyce, D. Haggard; EHT Collaboration; NASA/CXC/Swift/NuSTAR; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); ASIAA/SAO/SMA

Tijdens de gezamenlijke waarnemingen aan Sgr A* werden nog twee uitbarstingen in radiostraling van Sgr A* waargenomen, een zwakke die gedetecteerd werd door Chandra en Swift, een gematigde die Chandra en NuSTAR zagen, allemaal collega-röntgenruimtetelescopen. Hierboven de grafieken daarvan.

De waarnemingen aan Sgr A* in meerdere banden van het elektromagnetische spectrum zijn beschreven in de vakartikelen II en V, 2022, ApJ. Bron: NASA/Chandra.

Share

Comments

 1. Er blijven natuurlijk wel vragen over zoals.
  1: Hoe is de gas ring georienteerd tov. de galaxy disc?
  2: Hoeveel gas is door het zwarte gat opgegeten en hoeveel gas lijkt naar de beide jets te gaan ?
  3: is de gasrotatie in de ring clock wijs of tegen gesteld.
  4, Hoe kunnen de drie hotspots op de gasring verklaard worden.
  5:Er word gezegd, dat in het centrum er een overvloed van electronen is waargenomen die de beide jet vullen. Wat lijkt de verklaring?

 2. Voor vragen en antwoorden: https://www.youtube.com/watch?v=4Ws0iPDSqI4
  Allen zijn “super excited” dat de foto gelukt is maar de drie hotspots in de ring zijn nog onduidelijk.

Speak Your Mind

*