5 december 2023

Mogelijk zijn er vier vijandige buitenaardse beschavingen in de Melkweg

We zijn hem vaker tegengekomen op de Astroblogs: Alberto Caballero, de amateur-sterrenkundige en popularisator, die twee jaar terug betoogde dat het beroemde WOW! signaal uit 1977 afkomstig was van een planeet bij 2MASS 19281982-2640123, een ster in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius) die 1800 lichtjaar van ons vandaan staat. Caballero zit niet stil, want inmiddels heeft hij een nieuwe serie artikelen geschreven en eentje daarvan bevat een schatting van het aantal vijandige buitenaardse beschavingen in de Melkweg – ik voel een Star Wars aankomen.

Alberto Caballero, Estimating the prevalence of malicious extraterrestrial civilizations. arXiv:2205.11618v1 [physics.soc-ph], arxiv.org/abs/2205.11618

Alberto Caballero, An approximation to determine the source of the WOW! SignalInternational Journal of Astrobiology (2022). DOI: 10.1017/S1473550422000015

Het is het eerstgenoemde artikel dat de berekeningen bevat op grond waarvan Caballero denkt dat er maximaal vier vijandige beschavingen zijn. Caballero, die trekker is van het bekende Habitable Exoplanet Hunting Project (HEHP), komt met een statistische analyse, waarbij hij ook keek naar de aardse beschaving zelf, hóe vaak naties andere naties hebben aangevallen (hoe actueel!). Het duurt nog wel even (minstens tot 2371), maar de mensheid zelf kan een type I beschaving worden op de schaal van Kardasjev. De mensheid zou dan zelf ook een vijandige beschaving kunnen zijn, die andere buitenaardse beschavingen kan aanvallen. Caballero’s berekeningen laten zien dat er maximaal vier van dergelijke beschavingen in de Melkweg zijn, bínnen het bereik dat we met onze radiotelescopen kunnen beluisteren.

FAST radiotelescoop credits; NAO / FAST

Ehhh… nu we het toch hebben over WOW signalen en SETI, de speurtocht naar intelligent buitenaards leven: er was recent het bericht op een Chinese website dat ze met de grootste radiotelescop ter wereld, de Chinese FAST telescoop (alias Sky Eye – zie de foto hierboven), een mogelijk buitenaards signaal hadden opgevangen. Maar dat bericht werd later weer ingetrokken en inmiddels is toch wel duidelijk dat het een aards, menselijk signaal betrof. Niks geen WOW! dus in de bergen van Guizhou in China. Bron: Phys.org.

Share

Comments

 1. Etienne Durinck zegt

  Zal er ooit sneller kunnen gereisd worden dan het licht en zelfs liefst veel sneller ? Indien niet ? Dan blijven dit allemaal maar sprookjes.

 2. @Etienne
  Waarschijnlijk niet. Sneller dan het licht leidt tot tijd paradoxen.
  Een geweldige video van prof. David Kipping vind je op YouTube, zoek op: “Why Going Faster-than-Light leads to Time Padadoxes”

 3. Jan Brandt zegt

  Tjonge….jonge…jonge….Arie toch, leer je het nou nooit??
  Starwars????
  Het is nog altijd “ik voel een STARTREK opkomen”!!!
  Live long and prosper!!!

 4. De mens heeft helemaal geen buitenaardse Aliens nodig om vernietigt te worden de mens is intelligent genoeg om die klus zelf te klaren dat noemen we beschaving.

 5. Ik zie zojuist wat astronauten door een wormhole gaan (Veronica, Instellar), dat is m.i. de enige manier om hier amok te maken voor die gasten. Morgen gaan we preventief tuinieren en alle wormgaten afdichten… je weet per slot van rekening niet hoe groot die aliens zijn t.o.v. een Lumbricus (extra) terrestris. zie https://www.moviemeter.nl/film/1248

 6. Wybren de Jong zegt

  Als ik het artikel van Phys.org goed lees, dan heeft Caballero het over ET-beschavingen die onze aardse signalen zouden kunnen opvangen. Het gaat dus niet over de hele Melkweg, maar slechts over het deel dat dichtbij genoeg is om signalen die wij bewust uitzenden (METI) te ontvangen. Dan zijn 4 ‘malicious civilizations’ nog wel een flink risico!

 7. Theo Prinse zegt

  De discussie werd begonnen met de aan Fermi toegeschreven paradox. Binnen de Melkweg zijn de reistijden op basis van de lichtsnelheid vanaf het centrum tot de Aarde 25.000 lichtjaar. Als de DNA structuur waar de mens en mogelijke mensachtigen is opgebouwd slechts een levensduur heeft van 2 miljoen jaar dan zijn deze civilisatie mogelijk al uitgestorven. De kans dat er voor of na het bestaan van de Mensheid anderen hebben of zullen bestaan is vele malen groter dan op hetzelfde moment. Als – zoals Etienne zegt – ruimte reizen niet gelijk of beter sneller dan de lichtsnelheid wordt dan bereiken wij en buitenaardsen elkaar toch al nooit. Als kwantum verstrengeling met 20.000 keer de lichtsnelheid verloopt wordt het misschien ooit mogelijk daar een ruimteschip of zelfs communicatiesystemen mee aan te drijven.

  • Enceladus zegt

   Theo,

   Dit: “Binnen de Melkweg zijn de reistijden op basis van de lichtsnelheid vanaf het centrum tot de Aarde 25.000 lichtjaar.” is klinklare onzin.

   Een lichtjaar is geen eenheid van tijd en je kunt dus nooit zeggen dat de reistijd van het centrum van de Melkweg tot aan onze planeet 25.000 lichtjaar is. Een lichtjaar is een eenheid van afstand.

   Groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d