19 mei 2024

Maidentrip van het Space Launch System en Orion aanstaande? Eind augustus rollout en mogelijk lancering van dertigdaagse maanmissie.

Artemis-1 SLS Rollout, KSC, Florida Credits; NASA/Keegan Barber

NASA heeft recent bekend gemaakt dat het zogeheten ‘Artemis 1-Stack’, de combinatie van het Space Launch System – een kolossale raket met daarop een Orion-capsule – mogelijk eind augustus gelanceerd zal worden voor een flyby langs de maan. De SLS-raket met daarbovenop getakeld de Orion-capsule is inmiddels enkele dagen geleden weer terug geparkeerd in het Vehicle Assembly Building (VAB) in NASA’s Kennedy Space Center (KSC) in Florida na een reeks cruciale brandstoftesten, en zal i.i.g. eind augustus a.s. opnieuw een ‘rollout’ doen naar het LC-39B. Het megavoertuig zal tot die tijd in het VAB reparaties en en andere voorbereidende werkzaamheden ondergaan voor de aanstaande rollout c.q. lancering. Eind juni voltooide het SLS/Orion succesvol de zogeheten ‘dress rehearsal’ of generale repetitie. Artemis-1, zoals de komende maanmissie genoemd is, is de eerste lancering voor het SLS. Deze raket zal de onbemande Orion naar de maan lanceren voor een flyby. De missie zal zo’n 30 dagen duren, en moet de weg effenen voor toekomstige Artemis-missies naar de maan, waaronder een bemande missie in 2025. Artemis-1 heeft verschillende vertragingen opgelopen en recentelijk werd de certificering van de raket om te vliegen opgehouden door onvolledige brandstoftesten – een belangrijk onderdeel van de finale repetitie.

De Artemis 1-stack rolde half maart dit jaar voor het eerst van het VAB naar LC-39B van het KSC, om zich voor te bereiden op een reeks brandstoftesten – de tanks moeten compleet gevuld worden met de cryogene stoffen – die op 1 april begon. Maar drie afzonderlijke pogingen om de SLS tijdens die grondtesten geheel te vullen met cryogene drijfgassen mislukten, waardoor de SLS weer terugging naar het VAB voor reparatie op 25 april j.l. De meest recente brandstoftest, die maandag 20 juni werd afgerond, verliep niet geheel perfect, maar NASA achtte het goed genoeg om door te gaan met de voorbereidingen voor de lancering. Tijdens de tanktest van 20 juni werd een lek ontdekt in de zogeheten ‘umbelical’-lijn (voedingsstofkabel) van het motorkoelsysteem van de kerntrap. (Deze kerntrap is het grootste raketelement ooit gebouwd door NASA!) Door een ontluchtingsklep in het waterstofpad te sluiten, konden operatoren het lek repareren, maar bleven de thermische systemen van de motor achter zonder de juiste regeling. Dit zou een probleem zijn voor een ‘echte’ start, echter niet nu daar de motoren niet echt afvuurden. In de wetenschap dat de temperatuurafwijking zou worden weergegeven door de grondlanceringssequencer tijdens het aftellen, besloten de operatoren een software-‘masker’ te gebruiken waarmee computers in Mission Control de afwijking wel konden bevestigen, maar zonder dit te gebruiken als reden om de klok te stoppen, aldus werd verteld, in de persverklaring/stream van het KSC op 24 juni j.l. NASA stelde vervolgens, dat de laatste finale testreeks voldoende was afgerond om met de voorbereidingen voor lancering door te gaan. Eenmaal terug in het Vehicle Assembly Building van het KSC, schat NASA dat het zes tot acht weken zal duren voordat de Artemis-1-stack klaar is om terug te keren voor een daadwerkelijke lancering op Lanceerpad-39B.
 
Good old ruimtevaartjournalist Piet Smolders schreef op 5 juli j.l. nog een rake column in de Telegraaf, waarin hij stelde; Elon Musk is zijn eigen concurrent! Samengevat kwam het erop neer dat de maanrace nu, i.t.t. zestig jaar geleden, inmiddels bestaat uit  een competitie tussen Amerikanen onderling, namelijk tussen NASA en SpaceX van Elon Musk. Echter Musk speelt zeg maar een wedstrijd ’tegen zichzelf’. Enerzijds bouwt Musk het Starship, een ruimtevaartuig voor Maan- en Marsreizen, en NASA bouwt het SLS en de Orion-capsule, maar een lander ontbrak. En zo kwam het ertoe dat NASA de Starship-lander geselecteerd heeft om te landen op de maan, zie ook deze AB van Arie uit april 2021.  Kortom wat zal er eerder plaatsvinden, gaat zoals gepland, de Orion met de lander van Starship voet zetten op de maan in 2025/26 of zal Musk ‘zichzelf aftroeven’, en, na, enkele succesvolle testvluchten met een onbemand Starship (de cruciale orbitale testvlucht is inmiddels wel vertraagd, zie deze Astroblogs, hier en hier), uiteindelijk eerder, eind 2023, enkele toeristen in een flyby om de maan laten reizen met het Starship. (De Japanse zakenman Yusaku Mazeawa met nog zeven passagiers.) Smolders’ column besluit; “Hoe dan ook de winnaar van de maanreis is Elon Musk!”. Bronnen: NASA/KSC, Space.com, De Telegraaf, The Washington Post, SciTechDaily
Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Ik verheug me hier enorm op! Volgens mij moet het dan mogelijk zijn om eindelijk weer een ‘Earthrise’-foto te maken, al zal dit op afstand zijn en (nog) niet door mensen ter plekke gedaan worden.

    Groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*