Site pictogram Astroblogs

Monsteropname op planetoïde Bennu werd OSIRIS-REx bijna fataal

Planetoïde Bennu. Credit: NASA / Goddard / University of Arizona

Op 20 oktober 2020 om 22.13 uur daalde het OSIRIS-REx ruimtevaartuig van de NASA af naar het oppervlak van Benu, de kleine planetoïde waar het ruimtevaartuig al sinds 3 december 2018 omheen cirkelde. Op die dag wist de sonde monsters van Bennu met het TAGSAM instrument op te pikken vanaf het oppervlak, monsters die inmiddels terug worden gebracht naar de aarde en die op 24 september 2023 in een verzegelde en afgesloten container op aarde zullen worden teruggebracht.

Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/CI Lab/Jonathan North

Deze week liet een onderzoeksteam van de Universiteit van Arizona weten dat het bij die monsteropname op 20 oktober 2020 maar net goed was gegaan voor de Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer, zoals de sonde voluit heet. Want wat gebeurde er: de verwachting was dat de OSIRIS-REx met z’n lange TAGSAM op een vast oppervlak zou stuiten, een oppervlak dat bezaaid lag met grote en kleine rotsblokken, zo hadden eerdere foto’s gemaakt met OSIRIS-REx uitgewezen. Maar in plaats van een vast oppervlak was het een zeer los oppervlak, met deeltjes die tegen elkaar aan driogen als plastic ballen in ballenbak van Ikea. De losse deeltjes werkten niet als een vast lichaam, maar meer als een vloeistof, zoals ook te zien is aan de impressies hierboven het beneden van het moment van contact tussen TAGSAM en het oppervlak van Bennu.

Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/CI Lab/Jonathan North

Dat zorgde er voor dat de ruim 45 cm lange arm van TAGSAM geheel in de bodem zonk en nog verder weg zou zinken als OSIRIS-REx niet snel z’n motoren die zorgden voor de voortstuwing had aangezet. Het was door die snelle manoeuvre van OSIRIS-REx, die het zonder contact met de vluchtleiders op aarde, te danken dat de sonde weer kon opstijgen vanaf Nightingale, zoals de landingsplaats heette. De situatie daar kan op aarde ook voorkomen en is wat ze hier ‘woestijn bestrating’ noemen, in het Engels desert pavement genoemd.

YouTube video player

Hier de twee onderzoeksartikelen over de spannende momenten tijdens de monsteropname op 20 oktober 2020 op planetoïde Bennu.

Spacecraft sample collection and subsurface excavation of asteroid (101955) Bennu,” by Dante Lauretta et al., Science, July 7, 2022. DOI: 10.1126/science.abm1018

Near-zero cohesion and loose packing of Bennu’s near-subsurface revealed by spacecraft contact,” by Kevin Walsh et al., Science Advances, July 7, 2022. DOI: 10.1126/sciadv.abm6229

Bron: Universiteit van Arizona.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten