3 oktober 2023

Hier is Webb’s eerste foto, gepresenteerd door president Biden: de Deep Field van SMACS 0723

Credits: NASA, ESA, CSA, and STScI

Tatááááá!!! Hier is de eerste echte wetenschappelijke foto van de James Webb Space Telescope (kortweg Webb), de foto die iedereen pas morgen vandaag had verwacht, maar die vanavond vannacht 23.30 00.20 uur Nederlandse tijd [1]na een eindeloze vertraging, die gepaard ging met een stierlijk irritant muziekje, getiteld ‘Get after it‘ van Inspirational Pop. al werd gepresenteerd en wel door niemand minder dan president Joe Biden en vice-president Kamala Harris van de Verenigde Staten, tezamen met NASA-baas Bill Nelson. Wat we op de foto zien is een foto van SMACS 0723, een voorgrondcluster van sterrenstelsel in het zuidelijke sterrenbeeld Vliegende Vis (Volans), dat middels het door Albert Einstein voorspelde effect van de zwaartekrachtlens als natuurlijke lens fungeert en het licht van achter de cluster liggende sterrenstelsels versterkt en afbuigt. Alle gebogen slierten die je op de foto ziet zijn sterrenstelsels die achter SMACS 0723 gelegen zijn, het cluster zelf ligt 4,6 miljard lichtjaar van ons vandaan. De foto is gemaakt met Webb’s Near-Infrared Camera (NIRCam), de belichtingstijd was 12,5 uur. Het gebied wat je op de foto ziet is zo groot aan de hemel als een zandkorrel die je op armlengte houdt.

Bron: NASA. [Update] Hieronder een mooie vergelijking van de door Webb gemaakte foto met de foto die Hubb maakte van SMACS 0723. Woehaha wat een verschil.

credit: NASA, ESA, CSA, and STScI

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 na een eindeloze vertraging, die gepaard ging met een stierlijk irritant muziekje, getiteld ‘Get after it‘ van Inspirational Pop.

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Geweldig, wat een diepte. Prachtige lenseffecten. Ik las dat de JWST boven verwachting presteert!
    Straks krijgen de kosmologen een fortuin aan gegevens om hun modellen en theorieën te testen.

  2. Prachtig ! De sterrenstelsels op de verre achtergrond komen nu zeer mooi in beeld.
    Voor wat betreft de voorgrond-clusters vind ik het verschil met de oude Hubble nog niet eens zo heel groot.
    Maar, zoals Van Dishoeck zei: “dit is nog maar een jpeg foto van lagere kwaliteit…..”

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: