30 mei 2024

Webb heeft ook Jupiter en o.a. planetoïde Tenzing gefotografeerd

Jupiter en links zijn maan Europa. Credit: NASA, ESA, CSA, and B. Holler and J. Stansberry (STScI).

Maandagnacht zagen we al de foto van SMACS 0723, de volgende dag nog eens vier foto’s van vier verschillende astronomische objecten, allen gefotografeerd door Webb. Nu blijkt dat de ruimtetelescoop óók objecten dichtbij in ons zonnestelsel heeft gefotografeerd, te weten Jupiter en enkele manen én diverse planetoïden, waaronder planetoïde 6481 Tenzing. Men liet Webb deze objecten fotograferen om te kijken of hij ook in staat was om snel bewegende objecten, zoals planetoïden en planeten, in beeld vast te leggen. Dat bleek gelukt te zijn, dus ook in dat opzicht is Webb goed bezig. Op een foto van Jupiter gemaakt met de NIRCam zien we enkele bekende taferelen op de gasreus, de evenwijdige banden en de Grote Rode Vlek. Die laatste ziet er wit uit omdat Webb in het infrarood naar objecten kijkt.

Jupiter met enkele van zijn manen, gefotografeerd met Webb’s NIRCam met het 2,12 micron filter. Op de rechter foto zie je ook de ringen van Jupiter. Credit: NASA, ESA, CSA, and B. Holler and J. Stansberry (STScI).

Webb was ontworpen om objecten te volgen en fotograferen die zo snel gaan als Mars, de Rode Planeet die maximaal 30 milliboogseconde per seconde aan de hemel beweegt. Door z’n waarnemingen heeft Webb laten zien dat hij objecten kan volgen die maximaal 67 milliboogseconde per seconde bewegen, dus ruim het dubbele van wat eerder was voorspeld. Het was om die volgsnelheid te testen dat ze Webb ook naar planetoïden lieten kijken, zoals naar 6481 Tenzing, een planetoïde tussen de banen van Mars en Jupiter. In het geval van Jupiter zag Webb naast de banden en de Grote Rode Vlek ook de manen Europa, Thebe en Metis én de uiterst zwakke ringen van Jupiter.

Dubbelklik voor de animatie van planetoïde Tenzing, die snel door het beeldveld beweegt. Credit: NASA, ESA, CSA, and B. Holler and J. Stansberry (STScI). Bron: Phys.org.

Share

Comments

 1. Op de linkerfoto is er, rechts van de maan Europa en onmiddellijk links van de planeet, een onregelmatige zwarte vlek te zien. Is dat iets fototechnnisch, of wat is het anders?
  PS “… Jupiter en enkele maanden …”: zal wel “manen” moeten wezen (wel een leuke verhaspeling).

  • Volgens mij is het iets dat voor overbelichting heeft gezorgd op die lokatie. Mogelijk een asteroide op de voorgrond of een felle ster op de achtergrond.

   • Hoogstwaarschijnlijk toch geen asteroide op de voorgrond, want die zijn veel te koud om voor overbelichting te zorgen.

  • Het is toch inderdaad iets fototechnisch. “Detector A1” op Webb zou een gebied met dode pixels bevatten.
   En de andere kleine zwarte puntjes op de foto zouden kosmische stralings-artefacten zijn.

Speak Your Mind

*