21 februari 2024

Earendel, de verste ster in het heelal ontdekt door Hubble, nu ook waargenomen door Webb

Nee, Earendel is niet die heldere ster met de pieken, maar het zwakke boogje licht rechtsonder van de ster. Credit: NASA/ESA/Space Telescope Science Institute

Eind maart dit jaar werd bekend dat met de Hubble ruimtetelescoop een ster was ontdekt die met een afstand van 28 miljard lichtjaar (lees: het licht deed er 12,9 miljard jaar over ons te bereiken) de verst verwijderde ster tot de aarde was ooit waargenomen. Die ster is Earendel, genoemd naar een karakter in J.R.R. Tolkien’s “Lord of the Rings” en te vinden in het sterrenbeeld Walvis (Cetus) en zichtbaar dankzij de werking van WHL0137-LS (a.k.a. Sunrise Arc). Dat is de cluster van sterrenstelsels die zich precies tussen ons en de ster in bevindt en die werkte als een zwaartekrachtlens, waardoor het licht van de ster meer dan duizend keer werd versterkt. En nu is Earendel waargenomen door Webb, Hubble’s opvolger – hierboven de foto van Earendel, gemaakt afgelopen zaterdag tijdens ‘JWST program 2282‘. Hieronder een tweet waarin je een close-up ziet van Earendel in de fotó’s van Hubble en Webb.

Share

Comments

  1. Ik dacht dat je op die enorme afstanden — zelfs met duizend keer versterking — alleen maar sterrenstelsels kon zien, geen individuele sterren. Zeer bijzonder dus !

Speak Your Mind

*