2 maart 2024

Ik geef het toe, ik heb de Huygens-weddenschap van donkere materie verloren

Credit: Max-Planck Institute for Astrophysics.

Op 2 september 2016 hield ik een lezing bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht over de donkere sector van het heelal. Ik sloot die lezing af met een heuse weddenschap. De lezing ging over de donkere sector, het deel van het heelal waarvan de wetenschappers wel weten dat het er is, maar niet wat het is: donkere materie (26,8% van alle massa-energie in het heelal) en donkere energie (68,3%). Degene die als eerste in een officiële publicatie de term ‘donkere materie’ hanteerde was onze landgenoot Jacobus Kapteyn, de Groningse sterrenkundige die ermee voor de dag kwam in het in mei 1922 gepubliceerde artikel ‘First Attempt at a Theory of the Arrangement and Motion of the Sidereal System[1]Nou ja, eigenlijk was het Henri Poincaré die er als eerste mee kwam, maar ja, dat ontdekt ik twee jaar ná de lezing.. De weddenschap luidde:

De ‘Huygens weddenschap‘: Denk je dat we uiterlijk 1 mei 2022 weten wat de precieze aard is van donkere materie? Inzet: 1 fles goede cognac.

De weddenschap leverde vijftien deelnemers op:

Vier mensen die het met mij eens waren dat we uiterlijk 1 mei 2022 precies zouden weten wat de ware aard van donkere materie is, tien die het oneens waren. Afijn, de teerling is geworpen zoals Julius Ceasar ooit zei, de ware aard van donkere materie is nu (11 augustus 2022) nog steeds niet bekend. Ik geef het toe, ik heb verloren. Voor de tien winnaars: stuur maar een PM’tje om iets te regelen voor je prijs. Mmmm, geen idee eigenlijk hoe we dat doen met vijf verliezers en tien winnaars.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Nou ja, eigenlijk was het Henri Poincaré die er als eerste mee kwam, maar ja, dat ontdekt ik twee jaar ná de lezing.

Comments

 1. Hoe kwam het, dat je dacht, dat er na 100 jaar géén antwoord, binnen 6 jaar opeens wèl antwoord op de vraag naar de aard van donkere materie zou komen?

  • Tsja, ik ben kennelijk nogal optimistisch van aard. Het Higgs deeltje werd in 1964 voorgesteld en in 2012 gevonden, dus dat heeft 48 jaar geduurd. De speurtocht naar donkere materie is ook al een heel wat jaren gaande, dus daarom dacht ik dat het wel haalbaar was. Niet dus, zo blijkt nu.

   • Ans Viervant zegt

    Je optimisme is heus niet zo gek hoor, Arie. Ik weet nog dat John Heise in 2009 een lezing kwam houden over gravitatiestraling, volgend uit de ART van Einstein uit 1915. LIGO was toen net in gebruik. Volgens prof. Heise zouden ze nooit gravitatiegolven meten. Al in 2015 gebeurde dit wel en daarna nog vaker.

    De oplossing van Enceladus betreffende de weddenschap vind ik als 1 van de 10 winnaars een prima idee;)

 2. Avatar foto Enceladus zegt

  “Mmmm, geen idee eigenlijk hoe we dat doen met vijf verliezers en tien winnaars.”

  Ik stel me zo voor dat je een drinkgelag voor 15 mensen organiseert en dat dit dan bekostigd wordt door de 5 verliezers.

  😉

  Overigens ben ik ook wel benieuwd naar de reden van je optimisme. Waarom dacht je destijds dat dit mysterie nu wel opgelost zou zijn?

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 3. jan brandt zegt

  Hmm…zie ik nu mijzelve (zie het 2cv-tekeningetje!!) aan glorie-kant van dit lijstje staan??
  ofwel….hier met die prijs…maarre….absoluut GEEN cognac-grog…want alcohol is, zoals iedereen dat toch weet, smerige uilenzeik?!?
  Eh….een warme hittegolf choco met slagroom op een fijn Dordts terrasje??

 4. So close Arie….
  https://www.nature.com/articles/d41586-022-02222-9
  Notorious dark-matter signal could be due to analysis error

Speak Your Mind

*