29 maart 2024

Is de aardkorst ontstaan door de periodieke passage van de aarde door de spiraalarmen van de Melkweg

Geologische gebeurtenissen weergegeven in de baan van het zonnestelsel in de Melkweg. Credit: NASA/JPL-Caltech/ESO/R. Hurt

Onderzoek door C.L Kirkland (Curtin Universiteit in Australië) en zijn collega’s aan zuurstofisotopen in zirkoonkristallen in de oudste delen van de aardkorst (o.a. in de Pilbara cratons in Australië) wijst er op dat er een soort van ritme aanwezig lijkt te zijn in de opbouw van de aardkorst in de vroegste geschiedenis van de aarde, een ritme dat periodes van 200 miljoen jaar kende. Die periode duidt erop dat de korstvorming mogelijk te maken heeft met de baan van het zonnestelsel door de Melkweg. Zoals we weten bewegen de zon en de planeten eromheen met een snelheid van 240 km/s om het centrum van de Melkweg, waarbij in 230 miljoen jaar één omwenteling om dat centrum wordt gemaakt, dat is het zogeheten galactische jaar. De Melkweg telt enkele spiraalarmen en die hebben een andere snelheid dan het zonnestelsel: 210 km/s. Het zonnestelsel beweegt dus sneller dan de spiraalarmen en dat betekent dat het zonnestelsel periodiek door een spiraalarm beweegt en er dan vervolgens weer uit tevoorschijn komt. En je raadt vermoedelijk al om de hoeveel tijd zo’n passage gebeurt: pakweg om de 200 miljoen jaar.

Voorstelling van het Late Heavy Bombardment. Credit: Matthias Willbold, Tim Elliott, University of Bristol

Maar hoe kan dan zo’n periodieke passage van het zonnestelsel door zo’n spiraalarm zorgen voor een geleidelijke opbouw van de aardkorst? Welnu, die spiraalarmen zijn gebieden waar de dichtheid van sterren en gas- en stofwolken hoger is. Het lijkt er op dat bij zo’n passage door dichtere gebieden de zwaartekracht z’n werking gaat doen en dat de ijskoude komeetkernen in de Oortwolk, die zich bevinden in de buitenste regionen van het zonnestelsel, dan meer in beweging komen en dan meer richting de binnenste delen van het zonnestelsel gaan. Als een planetoïde uit de planetoídengordel tussen Mars en Jupiter op aarde inslaat dan gebeurt dat met een snelheid van zo’n 15 km/s. Doet een langperiodieke komeet uit de Oortwolk dat dan ligt de snelheid van inslaan veel hoger: gemiddeld 52 km/s. Kirkland en z’n team denken daarom dat inslagen van kometen door die periodieke passages van het zonnestelsel door de spiraalarmen gezorgd hebben voor de geleidelijke opbouw van de vroegste delen van de aardkorst, dat er zo drijvende stukken korst ontstonden op de vloeibare mantel van de aarde. Hier is het vakartikel over het onderzoek aan de vorming van de aardkorst en de link met de spiraalarmen, verschenen in Geology (2022). Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. En laten nu de aardmagnetische noord- en zuidpolen ook in ditzelfde ritme van ca. 200.000 jaar flippen….. https://www.ontariobeneathourfeet.com/magnetic-reversal
    De vraag is natuurlijk of die correlaties allemaal een causaal verband hebben.

  2. Heel bijzonder verhaal.

    Waarschijnlijk en hopelijk zijn jullie het al gewend.
    Maar mijn visie betreffende Zwaartekracht zit anders in elkaar dan dat dit een Aantrekkende kracht is.
    Ik noem het proces wat men gewoonlijk Zwaartekracht noemt “Ruimte – Tijd”!
    En R-T is geen aantrekkende kracht maar een vervorming van het Heelal wat voor een Vallend effect zorgt.
    De aanwezigheid van massa zorgt voor dit effect en elk grootste object in een bepaald gebied heeft het grootste effect op kleinere objecten.
    Andre Kuipers laat bijvoorbeeld water op zijn hoofd/gezicht komen in het ISS en zie daar het water valt op deze massa wat de grootste massa is in een bepaald gebied.
    Op deze wijze werkt het met alle Massaobjecten in heel het Heelal.

    Wat nu, nu komen er door het hierboven vermelde onderzoek periodiek meer Massaobjecten in de buurt van ons Zonnestelsel.
    Dan veranderd mijn inziens de vorm van de R – T naar een vlakker gebied wat juist minder objecten uit de Kuipergordel of Oortwolk richting het centrum van ons Zonnestelsel stuurt.

    Als er iets voor meer Kometen zou hebben gezorgd, dan is het de perioden net voor en net na de passage door die mogelijk drukkere Spiraalarm van ons Sterrenstelsel.
    Want actieve vervormingen van de R – T heeft zeker een schokkend effect en kan Kometen in een andere baan sturen zo niet met elkaar laten botsen.

    Ik weet het jullie gaan nu raar tegen mijn visie aan kijken.
    Maar ooit komt het uit. Zwaartekracht bestaat niet!
    En als je daarna in R – T denkt blijkt veel meer veel simpeler te werken dan met al die donkermaterie en donkere energie.
    Energie is overigens beweging, en beweging ontstaat in het Heelal alleen als er ergens een energie verzameling als een object heerst, een object dus wat meer energie bezit dan het object wat zich gaat verplaatsen.

    • in de Zenit deze maand staat een artikel over donkere materie of onbegrepen zwaartekracht,
      ik denk dat het lezen waard is Jos.

      • Bedank voor de informatie “Spits” !

        Ter bevestiging; Jij bedoelt de uitgave van augustus 2022?
        Dit omdat ik zelf geen abonnement meer op dit gerenommeerde blad heb.
        Maar…. een goede kapitein luistert naar ieder advies, toch deze vaart altijd zijn eigen koers.
        Het verteld dat ik ( over dit heel moeilijk gemaakte onderwerp ) ieders idee of mening graag wil horen en mogelijk bevatten.
        Maar, ben ik bijvoorbeeld net als Galileo en overzie ik de traditionele route en geloof deze pas als ik in het ravijn val.
        Of ja, wie weet, is die simplistische uitleg van mij wel juist!
        Mogelijk ga ik het nooit weten zoals Copernicus ook nooit werkelijk heeft geweten dat zijn Zonnestels opstelling ook echt de juiste was.

  3. Je hebt een punt Arie, ´t is vast te warm hier 😀

  4. Hmm, als de aardkorst is ontstaan door allerlei passages van onze Aarde (en het Zonnestelsel) door de spiraalarmen van de Melkweg…
    Dan geldt dat vast niet alleen voor de Aardse aardkorst, maar ook voor ‘onze’ siblings : de andere planeten en de Maan.
    Een onderzoeksteam naar de Maan sturen lijkt me wel het minste wat we kunnen doen.

    En um, wanneer is de volgende passage?
    Wordt er al geadviseerd om een helm te kopen en zijn rubberen lease-laarzen dan praktisch, want eerst zal dat spul nog wel wat mul zijn verwacht ik…?

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*