1 maart 2024

Analyse van ‘Breakthrough Listen’ doelen geeft nieuwe limieten aan extragalactische technosignaturen

In het midden de ster HIP 71181, 43 lichtjaar van ons vandaan, eromheen allerlei extragalactische systemen. Credit: University of Manchester.

Afgelopen week werd in Parijs voor de 73e keer het International Astronautical Congress (IAC) gehouden, waar onder andere Astroblogger Daniela de Paulis bij was. Op dat congres werden de resultaten bekendgemaakt van een hernieuwde analyse die gemaakt was door Michael Garrett (University of Manchester) en Andrew Siemion (Berkeley SETI Director). Met de Green Bank Telescope (GBT) in de VS zijn afgelopen jaren 469 lokale doelen in het Melkwegstelsel ‘beluisterd’ in het kader van het Breakthrough Listen project, dat gericht is op het opsporen van technosignaturen, signalen van hoogintelligente buitenaardse beschavingen, zeg maar SETI. Die hernieuwde analyse kwam er op neer dat in die 469 lokale doelen ook ‘bijvangst’ was, dat wil zeggen dat er in de velden maar liefst 140.000 extragalactische systemen werden waargenomen, actieve sterrenstelsels ver buiten de Melkweg, die met hun radiostraling ook ‘hoorbaar’ waren voor de GBT-oren (zie één van die doelen met bijvangst in de foto bovenaan).

De Robert-C.-Byrd-Green-Bank-Telescope. Credit: Geremia/Wikipedia.

Nou kan je van buitenaardse beschavingen in de Melkweg wel verwachten dat die signalen uitzenden die sterk genoeg zijn om te worden gehoord door onze krachtige radiotelescopen- per slot van rekening kunnen we de 20 Watt van de Voyager sonde op miljarden kilometers afstand ook nog goed horen – maar zijn beschavingen ver búiten de Melkweg ook hoorbaar? Garret en Siemion denken van wel. Volgens het duo is het aannemelijk dat de buitenaardse beschavingen met hun radiozenders een ‘power-law distribution’ volgen, zoals radiozenders ook op aarde volgen, dat wil zeggen dat naarmate de radiozenders krachtiger worden er minder beschavingen zullen zijn die deze produceren. Enkele intelligente buitenaardse beschavingen zullen daarom in staat zijn om radiosignalen uit te zenden die krachtig genoeg zijn om de miljoenen lichtjaren afstand te overbruggen en detecteerbaar zijn voor onze radioschotels.

Credit: Garret + Siemion.

In de grafiek hierboven zie je de uitkomsten van de hernieuwde analyse van de GBT-gegevens. Het laat de transmissiesnelheid versus pseudo-helderheid voor deze en andere recente SETI-resultaten zien. De transmissiesnelheid is in wezen een maatstaf voor hoe algemeen radiotechnologische signaturen zijn, de pseudo-helderheid is een maatstaf voor de kracht van een bepaalde technosignatuur. De grijze lijn wordt bepaald door de twee meest beperkende waarden – het onderzoek van Garrett en Siemion en dat van Wlodarczyk-Sroka et al. (2020). Onder de streep is “terra incognita” een gebied met ruimte voor de twee parameters dat nog moet worden verkend. Bron: Phys.org.

Share

Comments

 1. Ugh, willen ze voor deze spacefietserij ook nog eens 14 Euro vangen 😀 Ik snap werkelijk niet hoe ze deze oncontroleerbare SETI fantasie telkens weer gepubliceerd krijgen. https://www.researchgate.net/profile/Andrew-Siemion

  • Jan Brandt zegt

   Hoi Nico,

   Je hebt uiteraard volkomen het recht om deze “spacefietserij” complete “spacefietserij” te vinden….echter…..toch even ter verdediging, voor zover bovengenoemde personen dat uberhaupt mijnerzijds eigenlijk nodig hebben…maarre Mike Garrett (vroeger de baas van ASTRON en is nu ie dat van Jodrell bank…. bepaaldelijk geen kleine jongen in de professionele sterrenkunde-wereld, dus!!!), Daniela de Paulis (tja…collega astroblogger en een grootheid op haar vakgebied) en al hun SETI-collega’s zijn allemaal bloedserieuze topwetenschappers, hoor……voor wie die dat hele ET/SETI-gebeuren een zeer serieuze (zij)tak van wetenschap is!
   Yep…..natuurlijk staat “de score nog steeds op nul”……maar dat is voor de professionele wetenschap gelukkig geen reden meer om dit gebeuren in het gekke henkie hoekje te plaatsen.
   Laten we juist blij zijn dat goede eerbiedwaardige professionals zoals o.a. Mike en Daniela zich nu hiermee bezighouden i.p.v…..en zelfs ook hier met alle vormen van respect…..de gemiddelde geitenwollen sokken amateur wetenschapper!!

   • Ja sorry Jan, ik heb er altijd wat moete mee als de geest van gerenommeerde onderzoekers wordt beneveld door dwaalsterren als Yuri Milner om observatietijd binnen te sprokkelen. Er bestaat geen enkele verifieerbare methode om de nieuw waargenomen radiostraling (op zich wel waardevolle info) te correleren aan intelligente beschavingen. Het SETI project is daarom geen exacte wetenschap maar een religie. En ook al zou men intelligente patronen in EM straling ontdekken, dan nog kan je er niet mee communiceren vanwege de limiterende lichtsnelheid, dus wat is de zin…. het gevoel niet alleen te zijn in het universum ondanks dat de bron mogelijk al miljarden jaren geleden uitgestorven is?

    • Jan Brandt zegt

     Tja….Nico..enne…hoe zeer ik je graag ongelijk zou willen geven c.q. van harte zou willen tegenspreken….. aangezien die “first contact-score” na al die jaren van zoeken/wachten/ speculeren/vergarderen enzovoorts in principe dus (helaas?!?) nog steeds gewoon keihard op NUL staat… kan ik ook voor jouw visie op deze lastige busines heel veel begrip opbrengen.
     Van mij mag “Startrek” morgen beginnen….en als ik in de biesbos sta te fotograferen heb ik altijd mijn “lifters-duimpje” stand by voor een Retourtje Orionnevel met “Vulcan Space-ways” …..maarre……ook ik heb er best wel een dik vet hard hoofd in….ook al weet je maar nooit!!!
     Live long and prosper!

Speak Your Mind

*