16 april 2024

Zowaar, een Mars-analog habitat in het Utrechtse Lunetten!

Mars-analog habitat, New Utreg, e.b.

In het groene Beatrixpark naast de Utrechtse wijk Lunetten, stuitte ik dit weekend tijdens een wandeling op een heuse versie van een Mars-analog habitat, een viertal, aan elkaar verbonden koepelvormige tenten, met de rode planeet als middelpunt. De habitat was opgezet ter ere van het 100-jarig bestaan van het Anton Pannekoek Instituut in Amsterdam en het 900-jarig bestaan van de stad Utrecht.

New Utreg van binnen, e.b.

De naam is ‘New Utreg‘ en het thema is ‘intergalactic environmentalist’. Marspakken, flinke bakken met (deels) bloeiende planten, een telescoop, onderzoeksapparatuur, een boekenrek met een stapel Zenit’s, slaapplekken en zelfs een hometrainer waren aanwezig. Het geheel gaf een aardige, tevens bescheiden indruk van hoe een habitat op Mars eruit zou kunnen zien.

Deze mini-versie van een Mars-habitat bevindt zich aan de rand van het Beatrixpark, Lunetten, bij het Scoutinggebouw in een zogenoemd hondenuitlaatveld. Ik heb er even geschuild voor de regen, haha, een zacht, en voor planten groeizaam, motregentje viel op de zilverkleurige coating van de koepels. Daar kunnen ze straks op Mars alleen maar jaloers op zijn lijkt me… Voor meer informatie over activiteiten aldaar, zie hier of de Intergalactic Environmentalists. Voor informatie over het Anton Pannekoek Instituut (Universiteit van Amsterdam) en zijn 100-jarig jubileum activiteiten, zie hier. En ter info, de sterrenwacht Sonnenborgh viert het 900-jarig bestaan van Utrecht ook. Het gebouw Sonnenborgh staat al meer dan 450 jaar in Utrecht. Eerst was het een bastion, en vervolgens werd het een onderzoeksinstituut voor o.a. chemie, biologie en sterrenkunde. Nu tijdens dit Utrechtse jubileumjaar staan in de maanden september en oktober resp. het weer en de sterren centraal.

Share

Comments

  1. Esther Hanko zegt

    Hi Angele, superleuk artikel maar er klopt iets niet helemaal: Het Anton Pannekoek Instituut is slechts zijdelings betrokken bij dit project. We hebben een telescoop aan ze geleend maar dit project is niet ter ere van ons 100-jarig bestaan. Hartelijke groet, Esther Hanko, outreachcoördinator van het Anton Pannekoek Instituut

    • Angele van Oosterom zegt

      Hoi Esther, dank voor je reactie. Dan heeft een badge aan de buitenkant me op het verkeerde been gezet. Er staan vier badges, waarvan een met de tekst ‘100-jaar Anton Pannekoek Instituut’. Vriendelijke groet, Angele

Speak Your Mind

*