17 april 2024

’t Is vermoedelijk over en uit met InSight op Mars – hier z’n allerlaatste foto

Credit: NASA

NASA’s InSight Marslander reageert sinds 18 december niet meer op signalen die vanaf het vluchtleidingscentrum op Aarde worden verzonden en daarmee lijkt het einde bereikt te zijn van InSight, die sinds 26 november 2018 op Mars verbleef. Daar in het gebied Elysium Planitia, een vlakte nabij de evenaar, deed InSight (voluit: Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) onderzoek aan de geologische activiteit van Mars, onder andere met zijn seismograaf. Met name die seimograaf was erg succesvol, er werden sinds de landing meer dan 1300 bevingen op Mars geregistreerd, de meeste door geologische activiteiten vanuit het binnenste van Mars, enkele ook door inslagen van grote meteorieten. De experimenten met de boorhamer (de ‘mol’) waren minder succesvol, in plaats van de geplande diepte van 5 meter kwam die niet verder dan een diepte van 35 cm.

Op deze op 24 april gemaakte selfie van InSight is goed te zien dat de ronde  zonnepanelen onder het stof zitten. credit: NASA/JPL-Caltech

Het grote probleem waar InSight mee kampte was energiegebrek: de laatste maanden was de stroomtoevoer door de zonnepanelen sterk teruggelopen, omdat ze onder een dikke laag stof zitten. InSight is een lander en geen rover, dus hij staat stil en beweegt niet, zodat het stof er niet af kan vallen. De wind ter plekke is ook zo gering – helaas voor InSight – dat het niet de stof van de zonnepanelen kan blazen. De lander heeft een eigen Twitter-account en gisteren plaatste hij vermoedelijk zijn laatste tweet met nog één allerlaatste foto.

Vorige maand blikte de InSight op Twitter al terug op zijn actieve jaren op Mars en dat deed ‘ie als volgt:

Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Wat is me afvraag: stel dat er volgend jaar of zo een leuke storm opsteekt op Mars en de zonnepanelen van Insight schoon worden geblazen, kan de sonde zichzelf dan weer opstarten? Is er een hele kleine accu die er in voorziet dat er bijvoorbeeld eens per maand even een meting wordt gedaan om te kijken of de zonnepanelen weer functioneren?
  Het lijkt mij zo zonde om een sonde compleet af te schrijven terwijl hij niet echt defect is.

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • De batterijen van InSight konden telkens herladen worden, maar op een gegeven moment gaat dat niet meer. Mocht het stof dus door een flinke storm verdwijnen (hetgeen niet zal meevallen, want het stof is electrisch geladen) dan denk ik dat de batterijen gewoon dood zijn.

Speak Your Mind

*