23 juli 2024

Over de laatste ontdekkingen met de Webb ruimtetelescoop

Credit: ESA/ATG medialab

De James Webb Space Telescope (JWST), ontwikkeld door NASA met medewerking van het Europese en Canadese ruimtevaartagentschap, is een van de meest geavanceerde en veelbelovende ruimtetelescopen tot nu toe. Sinds de lancering in 2021 heeft de JWST al enkele opmerkelijke ontdekkingen gedaan. Een van de eerste ontdekkingen was de detectie van licht van een exoplaneet genaamd TOI-1231 b. Deze planeet, die zich op ongeveer 300 lichtjaar afstand van de aarde bevindt, is een van de eerste exoplaneten waarvan bevestigd is dat het omringd is door een atmosfeer. Dit biedt wetenschappers een unieke kans om meer te weten te komen over de samenstelling en de mogelijke aanwezigheid van leven op andere planeten. De JWST heeft ook bijgedragen aan de ontdekking van complexe organische moleculen in interstellaire stofwolken. Deze moleculen zijn de bouwstenen van leven en hun aanwezigheid suggereert dat de voorwaarden voor het ontstaan van leven in het heelal aanwezig zijn. Een andere belangrijke ontdekking was de bevestiging van de aanwezigheid van waterdamp in de atmosfeer van een zogenaamde “super-aardse” planeet genaamd K2-18 b. Deze planeet is ongeveer twee keer zo groot als de aarde en bevindt zich binnen de bewoonbare zone van zijn ster, wat betekent dat het potentieel heeft om te beschikken over vloeibaar water en mogelijk leven. De JWST heeft ook bijgedragen aan onze kennis van het heelal door nieuwe inzichten te bieden in de vorming van sterren en planeten. Het instrument heeft bijvoorbeeld beelden opgeleverd van jonge sterrenstelsels waarin zich nog steeds planeten vormen. Dit geeft wetenschappers een uniek raamwerk om het ontstaan en de evolutie van planeten beter te begrijpen. Tot slot is de JWST ook in staat om diep in het heelal te kijken, waar het licht van de eerste sterren en galaxieën wordt waargenomen. Door dit licht te bestuderen, kunnen wetenschappers meer te weten komen over de oorsprong en de evolutie van het heelal. In conclusie biedt de James Webb Space Telescope een unieke blik op het heelal en is het een waardevol hulpmiddel voor wetenschappers om…

En tot zover het nieuws over Webb, nieuws dat in dit geval tot jullie is gekomen via… ChatGPT. Jawel, de razendpopulaire chatbot van OpenAI die teksten kan genereren. Mijn vraag aan ChatGPT luidde als volgt: maak een artikel van ongeveer 500 woorden over de laatste ontdekkingen met de Webb ruimtetelescoop. En dit brouwde hij ervan, een verhaal van 333 woorden, een stuk minder dan waar ik om vroeg. Eindigend met het abrupte “voor wetenschappers om”, minutenlang ging hij niet verder, dus ik neem aan dat hij het zo wel lang genoeg vond – ik maakte per slot van rekening gebruik van de gratis versie. Grote vraag is natuurlijk: wat vonden jullie als lezers ervan? Viel het op dat de blog anders was? En klopt het wel wat ChatGPT hier allemaal meldt over de laatste ontdekkingen met Webb? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Share

Comments

 1. Ik vond het een mooie samenvatting/herhaling van dingen die JWST ons zoal gebracht heeft.
  Of het allemaal ook klopt, dat weet ik natuurlijk niet.
  Verder vind ik het opvallend duidelijk geshreven 😉

 2. Als er ipv galaxieën sterrenstelsels stond was nog beter. Eerder in de tekst gebruikt hij wel sterrenstelsels

 3. Die ChatGPT is best wel eigenwijs… hij gelooft niet in een platte aarde, zelfs geen hypothetische.
  https://tweakers.net/nieuws/205662/microsoft-maakt-openai-service-op-azure-breed-beschikbaar-en-voegt-chatgpt-toe.html Lees het commentaar 😀 Ik ben reuze benieuwd wat hij van UFO´s vindt.

  • Bij deze Nico 🙂

   Geef een bewijs voor het bestaan van UFO’s en UAP’s en verklaar waarom de Ancient Astronaut theorie klopt en geef bewijs uit de oudheid .

   Het bewijs voor het bestaan van UFO’s en UAP’s is nog steeds onzeker en omstreden onder wetenschappers en experts. Veel rapporten over UFO’s en UAP’s zijn nog steeds niet verklaard of bevestigd en veel bewijsmateriaal is onbetrouwbaar of vervalst.

   De Ancient Astronaut theorie suggereert dat buitenaardse wezens betrokken waren bij de ontwikkeling van de menselijke beschaving in het verleden, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze theorie. Sommige afbeeldingen uit de oudheid worden wel eens geïnterpreteerd als afbeeldingen van vliegende schotels of buitenaardse wezens, maar deze interpretaties zijn controversieel en wetenschappelijk onhoudbaar.

   Kortom, er is geen overtuigend bewijs voor het bestaan van UFO’s of UAP’s of voor de Ancient Astronaut theorie. Het blijft belangrijk om kritisch te blijven en wetenschappelijk bewijs te verzamelen en te analyseren voordat we tot conclusies komen.
   ..Bron : ChatGPT

 4. Ik merk in ieder geval twee verschillen: Ten eerste mis ik de humor en het enhousiasme uit jullie eigen stukjes (het is nogal ‘klinisch’ vergeleken met jullie stukjes), en ten tweede verwijzen jullie zelf vaak ook naar eerdere stukjes op astroblogs over hetzelfde verhaal/onderwerp en dat doet chatGPT niet. Die verwijzingen vind ik altijd wel fijn, dan wordt het een beetje een doorlopend verhaal. Zo is wetenschap natuurlijk ook: een zich ontwikkelend verhaal met steeds nieuwe, soms ogenschijnlijk tegenstrijdige inzichten. En als het even geleden was, dan is het ook handig om je geheugen weer op te frissen.
  Maar goed, welbeschouwd is het eigenlijk is het schokkend dat dit uberhaupt al zo goed kan.

 5. Eén van de zaken waar ChatGPT het in ‘zijn’ (of haar?) blog over heeft is de planeet TOI-1231 b, die op 300 lichtjaar afstand van de aarde zou staan. Hier gaat ChatGPT duidelijk de mist in, want de planeet – die inderdaad wel bestaat – is nog niet waargenomen door Webb, laat staan dat Webb ‘m ontdekt zou hebben, én de afstand bedraagt geen 300 lichtjaar, maar bijna 90 lichtjaar. Als je ChatGPT dus gaat ‘factchecken’ laat het wel wat steekjes vallen.

  • Hij zei “ongeveer” 😀 Feitelijk is het dus een soort orakel met profetische uitspraken die je zelf mag interpreteren en controleren. “Hij” pakt hier per ongeluk de afstand van de exoplaneet Kepler-1649c maar die is ook niet ontdekt door de JWST. Knap dat hij die link toch legt.

 6. Bij de eerste zin dacht ik al direct: hier klopt iets niet. Want als je het over de James Webb Space Telescope hebt, voeg je er altijd de alternatieve naam “Webb” aan toe. En terecht natuurlijk want die andere afkorting “JWST” leest een stuk minder prettig. (Vind ik althans :-)) Verder wel knap wat zo’n robot tegenwoordig allemaal kan !

Speak Your Mind

*