22 april 2024

Landelijke Sterrenkijkdagen op 24, 25 en 26 februari 2023

Stoepsterrenkunde brengt de sterren en planeten dichterbij vanuit de stad. (c) Jan Koeman, Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 februari vinden de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats. Op deze dagen kan het publiek op tientallen locaties in Nederland door een telescoop de sterrenhemel bewonderen. Check voor locaties en tijden www.sterrenkijkdagen.nl.

De sterrenkijkdagen zijn al 47 jaar hét moment voor iedereen met belangstelling voor de sterrenhemel om kennis te maken met het sterrenkijken, of een eerste bezoek aan een sterrenwacht te brengen. Op de meeste locaties is de toegang gratis. Kijk op www.sterrenkijkdagen.nl voor alle details.

Als het weer ongeschikt blijkt voor het sterrenkijken, dan is er op veel deelnemende locaties een aanvullend programma met fascinerende verhalen over actuele sterrenkundige onderwerpen. Ook zijn er planetariumvoorstellingen, demonstraties van telescopen en kun je informatie krijgen over weer- en sterrenkunde als hobby.

Bezoekers tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen turen met telescopen naar hemelobjecten. (c) Jan Koeman, Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Ontdek maankraters, planeten en gasnevels
De maan is tijdens de sterrenkijkdagen als een sikkel te zien aan de avondhemel. Door de schaduwwerking op de dag-nachtgrens zijn de kraters op indrukwekkende wijze zichtbaar rond de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën.

Het wintersterrenbeeld Orion staat met zijn karakteristieke zandlopervorm prominent aan de zuidelijke hemel. In de onderste helft van het sterrenbeeld is de Orionnevel zichtbaar, een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons ook iets over hoe het zonnestelsel is ontstaan.

Vroeg in de avond, voor 20.00 uur zijn de planeten Venus en Jupiter zichtbaar boven de westelijke horizon. De planeet Mars staat de hele avond hoog aan de hemel. Door de telescoop ontdek je dat deze ‘sterren’ veel meer detail hebben dan het lichtpuntje doet vermoeden.

Tijdens de Landelijke sterrenkijkdagen is de maan voor ruim twintig procent verlicht. Door de veranderende schaduwwerking worden steeds nieuwe kraters en maanzeeën zichtbaar. (c) Henk Bril

Over de KNVWS
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) werd opgericht in 1901 en zet zich sinds die tijd in voor het enthousiasmeren van het publiek en het verbinden en ondersteunen van de aangesloten verenigingen en sterrenwachten. De KNVWS vertegenwoordigt ruim vijftig verenigingen en stichtingen met het gemeenschappelijke doel het populariseren van de hobbymatige weer- en sterrenkunde in Nederland. Onder het motto ‘de sterrenhemel is voor iedereen’ organiseert de KNVWS elk jaar de Landelijke Sterrenkijkdagen.

Bron: Astronomie.nl.[wp-rss-aggregator]

Share

Speak Your Mind

*