16 juli 2024

Godspeed Crew-6!

Lancering Crew-6 met de Falcon 9 vanaf het KSC. Credits; NASA/Joel Kowsky

Afgelopen maandag was het uitermate spannend voor NASA/SpaceX’ Crew-6 missie. Slechts 2,5 minuut voor lancering werd deze afgelast vanwege een probleem met de ontstekingsvloeistof van de Falcon 9. Maar nu is Crew-6 op pad! De Crew-6 wetenschappelijke missie is vanochtend vroeg, 2 maart, gelanceerd vanaf launchpad 39A van het Kennedy Space Center in Florida. Om 06:34 NL’se tijd vertrok de Falcon 9 met de Endeavour voor een missie van zes maanden naar het ISS.  De technische storing bleek gelukkig op tijd opgelost voor de lancering van vandaag. Aan boord van SpaceX’ Crew Dragon ‘Endeavour’ ziijn twee astronauten van NASA, Stephen Bowen en Warren Hoburg, en zij worden vergezeld van een Russische kosmonaut Andrei Fedjaev, en Sultan Alneyadi, een astronaut afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten. De Crew-6 wordt de zesde operationele astronautenmissie die SpaceX vliegt in het kader van NASA’s Commercial Crew Program en de negende bemande vlucht van het bedrijf in totaal. Het wordt de vierde bemande missie naar het ISS voor de Endeavour, die ook de Demo-2-testvlucht in 2020, de Crew-2 in 2021 en de volledig private Ax-1-missie in april 2022 heeft gevlogen.

ASDS in de Atlantische Oceaan. Credits; SpaceX

Na een kleine drie minuten scheidde de eerste trap van de Falcon 9 zich af en begon terug te dalen naar de aarde. De boosterraket landde vervolgens zo’n tien minuten na de lancering op SpaceX’s droneschip Just Read the Instructions. Iets meer dan 12 minuten na de lancering scheidde de Endeavour zich van de bovenste trap van de Falcon 9 om verder af te reizen naar het ISS waar het binnen 24 uur na lancering aan moet komen.

W
etenschappelijke experimenten
De bemanning gaat zich op deze missie o.a. bezighouden met het brandstofonderzoek SoFIE, en met medisch onderzoek betreffende het menselijk immuunsysteem en hartfalen. Het onderzoek Immunity Assay zal de invloed van ruimtevaart op het cellulair immuunsysteem van de mens bestuderen. Het Cardinal Heart 2.0 gaat onderzoeken of klinisch goedgekeurde medicijnen kunnen helpen bij het voorkomen van veranderingen in de hartcelfunctie en genexpressie die optreden tijdens ruimtevluchten. Verder gaan de astronauten op diverse ruimtewandelingen (EVA’s), microben verzamelen in het kader van het ISS External Microorganisms Program. Met name bij locaties in de buurt van ventilatieopeningen van de zogenoemde life-support systems worden monsters verzameld. Men wil bepalen welke microben het ISS vrijgeeft, en zo ja, hoeveel dit er zijn, en zeg maar ‘hoe ver ze buiten het station kunnen reizen’.  Dit onderzoek zou kunnen helpen bepalen of er veranderingen nodig zijn aan bemande ruimtevaartuigen, om de verspreiding van besmetting vanaf de aarde tijdens toekomstige verkenningsmissies te beperken. Eerder is al vastgesteld dat sommige microben tot wel drie jaar kunnen overleven aan de buitenzijde van het ISS. Bronnen; NASA, SpaceX, Space.com

Share

Speak Your Mind

*