25 april 2024

China kiest asteroïde 2019 VL5 voor afbuigingstestmissie à la DART

Artistieke impressie asteroïde credits; NASA/JPL

China heeft recent het near-Earth object 2019 VL5 geselecteerd voor een gecombineerde asteroïde afbuigings- en observatietest die in 2025 plaats moet gaan vinden. De missie zal gelanceerd worden op een Lange Mars 3B-raket. Recent werd in Wenen, Oostenrijk de 8ste IAA conferentie over planetaire defensie gehouden. Dr. Chen Qi van het Chinese Deep Space Onderzoeksinstituut (Hefei), hield op de conferentie een presentatie over de asteroïde-missie. De twee ruimtevaartuigen zullen na de lancering scheiden en verder reizen in twee verschillende trajecten. Het observatievaartuig zal de asteroïde als eerste bereiken voor en gaat waarnemingen doen m.b.t. de topografie van de ruimterots. De impactor zal met een relatieve snelheid van 6,4 km/s in de VL5, die een diameter van ongeveer 30 meter bezit, inslaan, met als doel de snelheid van de asteroïde met ongeveer vijf centimeter per seconde te veranderen.

Het observatievaartuig zal vervolgens de asteroïde VL5 evalueren na de inslag. De sonde zal optische, radar- en laser-teledetectie-payloads en een stof- en deeltjesanalysator vervoeren om het doelwit te beoordelen. Een HR-camera zal gebruikt worden om de ejecta van de inslag te observeren in een baan van 30 km loodrecht op het pad van het botslichaam. De kleine asteroïde zal ook worden waargenomen tijdens jaarlijkse observatievensters in oktober en november met telescopen op de grond en de Xuntian-ruimtetelescoop, die naar verwachting eind 2024 in een vergelijkbare baan zal worden gelanceerd als het Tiangong-ruimtestation.

Didymos en Dimorphos kort na DART’s impact, via LICIACube op 26/9/2022. Credits; NASA/ASI

De missie combineert elementen van NASA’s Double Asteroid Redirection Test (DART) impactor-missie en de Hera van ESA, die later het DART-doelsysteem zal observeren. Gecombineerd ook wel ‘AÏDA´ genoemd. NASA lanceerde DART in november 2021. Het DART-ruimtevaartuig botste op 26 september 2022 op de asteroïde Dimorphos, een satelliet van de grotere Didymos. Het bleek de baan van Dimorphos te hebben veranderd, zie ook Arie’s blog, wat een succes markeerde voor ’s werelds eerste planetaire verdediging asteroïde afbuigingsmissie. ESA’s Hera-missie zal later dit decennium Didymos en Dimorphos observeren om de effecten van de DART-botsing nauwkeuriger te bepalen, zie ook deze blog .voor meer details van Hera. De Chinese test zal inslaan op een veel kleinere, minder massieve asteroïde uit de Aten-klasse, maar wel de impactor en het observatievaartuig in één keer lanceren, op een LM-3B, het ‘werkpaard’ van de Lange Mars-raketfamilie die o.a. satellieten naar een geostationaire baan lanceert.

Chen verklaarde ook dat alle landen welkom zijn om aan het programma deel te nemen. De VL5 2019 is een asteroïde van de Aten-klasse, een groep objecten die de baan van de aarde doorkruisen maar een omlooptijd van minder dan een jaar hebben. De asteroïde 2020 PN1 is het back-updoel. De test van China maakt deel uit van een breed planetair verdedigingsplan dat door het land wordt opgesteld om de bedreigingen van asteroïden in de buurt van de aarde tegen te gaan, inclusief een asteroïdedetectie- en vroegtijdig waarschuwingssysteem. In China’s meest recente witboek, hier in het Engels te lezen, over de ruimtevaart, dat begin 2022 werd uitgebracht, staat meer over de ruimtevaartplannen van het land, paragraaf 7 gaat o.a. over planetaire defensie en de missies. Bronnen; SpaceNews, Xinhua, CNSA, NASA, ESA, White Paper 2022,
Share

Speak Your Mind

*