19 april 2024

Starship SN-24 lancering livestream! [update; lancering 20 april]]

Starship SN-24 januari 2023, Starbase, Texas, Credits; SpaceX via Space.com

[SpaceX heeft de eerste lanceerpoging geschrapt vanwege technische problemen. Musk twitterde toen ‘retrying in a few days’ maar net ‘all systems green for launch’.] Het is bijna ‘Go-time’ voor het Starship SN-24 van SpaceX voor de ‘Van Texas naar Hawaï’ vlucht! De kolos, nu nog even stevig verankerd op het Texaanse Starbase zal morgen, 17 april, tussen 14.00 en 17.00 NL’se tijd, gelanceerd worden. Het betekent de eerste orbitale vlucht van het gigantische ruimtevaartuig. De FAA heeft vrijdag j.l. groen licht gegeven voor de vlucht. Zie ook hier het gedetailleerde 122-pagina tellende FAA-document. De vlucht zal ongeveer 90 minuten in beslag nemen. Deze orbitale ‘van Texas naar Hawaï’ testvlucht zal uitgevoerd worden met de ‘Serial Number-24’-combinatie, bestaande uit de Super Heavy 7 boosterraket van 70 meter (BN7)en het eigenlijk Starship dat 50 meter hoog is. De vlucht, begonnen op Starbase, gaat oostwaarts over de Golf van Mexico en over de ‘Straits of Florida’, om te eindigen nabij de archipel van Hawaï in de Stille Oceaan.

SpaceX SN-24 vluchtdiagram, Credits; SpaceX

Hierboven een diagram dat grafisch toont hoe de lancering zich zal voltrekken (zie de meer duidelijke versie hier op de missiebeschrijving. Volgens deze missiebeschrijving van SpaceX zullen de 33 Raptor-motoren van Booster 7 169 seconden na de vlucht worden uitgeschakeld en drie seconden later worden gescheiden van SN-24. Booster 7 zal enkele van zijn motoren herstarten om hem dan terug te brengen naar Texas, en zal uiteindelijk ongeveer 32 km voor de kust in de Golf van Mexico neerstorten, ongeveer acht minuten na de lancering. De zes Raptor-motoren van de bovenste trap van het Starship starten ondertussen na 177 seconden, of iets minder dan drie minuten na de vlucht, en vervolgen de reis van het vaartuig naar het oosten. Die motoren zullen ongeveer 6,5 minuut branden en 560 seconden na de vlucht worden uitgeschakeld. Hier twee Astroblogs over de Raptor-motor van SpaceX, een uniek en ijzersterk werkpaard onder de raketmotoren.

SN-24 zal geen volledige baan om de aarde voltooien, maar het zal bereiken wat de omloopsnelheid wordt genoemd – voor een lage baan om de aarde, ongeveer 28.160 km/u – op een hoogte van ongeveer 240 km, als alles volgens plan verloopt. En, als alles goed gaat, zal het ongeveer 100 km voor de noordwestkust van Kauai, een deel van de Hawaiiaanse archipel, naar beneden afdalen, en landen nabij het Papahanaumokuakea Marine National Monument. Zie ook het FAA-document voor alle details. Deze landing is gepland voor 90 minuten na het opstijgen vanaf Boca Chica.

Het Starship-systeem dat SpaceX ontwikkelt om mensen en vracht naar de maan en Mars te brengen is ontworpen om volledig herbruikbaar te zijn. De combinatie wordt aangedreven door next-generation Raptor-motoren door SpaceX zelf ontwikkeld. Het Starship krijgt er zes en de Super Heavy 33. Musk twitterde recent dat het Starship mogelijk nog 10 meter langer gaat worden. De motoren van Starship genereren 7,5 miljoen kg stuwkracht bij de lancering, wat Starship de krachtigste raket in de geschiedenis maakt zodra hij met succes vliegt. Het huidige record staat op naam van NASA’s SLS, die produceert zo’n 4 miljoen kg stuwkracht bij lancering. In een FCC-aanvraag uit 2021, stelt SpaceX dat zowel de booster als het Starship-ruimtevaartuig zullen zijn voorzien van Starlink-satellietterminals om communicatie met hoge datasnelheid tijdens operaties tijdens de vlucht te demonstreren. De live webcast SpaceX start 45 minuten voor liftoff. Mijn mening? ‘Nerd-chique’, deze raket, net als zijn baas! Alvast ‘Godspeed’. Bronnen; Space.com, SpaceX, SpaceNews, NASA, Federal Aviation Administration

https://youtu.be/L5QXreqOrTA

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Elon heeft getweet: “All systems currently green for launch”. Dus waarschijnlijk vanmiddag de lancering.

    Groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Oeps, volgens mij ging er iets fout net voordat ‘stage separation’. Zie deze tweet:

Speak Your Mind

*