25 april 2024

Entropische zwaartekracht versus donkere materie

Het universum bestaat voor 85% uit materie die we niet kunnen zien. Sterrenkundigen noemen dit donkere materie (zie mijn vorig video). Het verklaart onder meer waarom sterren in sterrenstelsels sneller bewegen dan je op grond van het aantal zichtbare sterren zou verwachten. Maar als we het niet direct kunnen zien, hoe weten sterrenkundigen dan zo zeker dat donkere materie echt bestaat?

In 2009 kwam de Nederlandse wetenschapper Erik Verlinde met een alternatieve theorie voor zwaartekracht: de entropische zwaartekracht. In die theorie is zwaartekracht geen fundamentele kracht, maar komt het voort uit het verschijnsel dat entropie de neiging heeft om altijd toe te nemen. In zijn zwaartekrachtswet blijkt dat sterren in sterrenstelsels inderdaad sneller bewegen, precies zoals de waarnemingen laten zien. Volgens hem bestaat donkere materie dan ook helemaal niet.

De entropische zwaartekracht kreeg destijds veel aandacht en er ging ook veel geld naar verder onderzoek. In mijn nieuwe video leg ik precies uit wat entropische zwaartekracht eigenlijk is en hoe deze theorie presteert ten opzichte van de aanname van donkere materie.

Share

Comments

  1. Paul Bakker zegt

    Dankjewel Roy, voor deze video!
    Van mij zou het (spraak)tempo van je uitleg-video’s een stuk hoger mogen, het komt op mij over alsof je praat tegen mensen die traag van begrip zijn. Ik snap dat je je publiek de tijd wil gunnen om ingewikkelde materie te laten indalen, en misschien komt het omdat ik niet tot je doelgroep hoor, maar ik vind het te uitdrukkelijk traag.

    Dan de positieve kant: je uitleg op zich vind ik briljant! Knap het basisbegrip van entropie uiteengezet en hoe Verlinde het gebruikt in zijn theorie. Prima ook aangestipt wat de sterke punten en zwakke punten zijn, zowel van de theorie van Verlinde als de gangbare donkere materie-verklaring.
    Wat je nog had kunnen noemen is dat astronomen/fysici niet alleen maar donkere materie postuleren en zich er zo makkelijk vanaf maken. Ze proberen natuurlijk ook om erachter te komen wat die donkere materie dan zou zijn. Nog zonder eureka-moment helaas.
    Het blijft boeiende (al dan niet donkere) materie!

Speak Your Mind

*