24 juni 2024

Liftoff! NASA-astronauten gelanceerd met Boeing’s Starliner naar het ISS!

Boeing’s Starliner, vanaf Space Launch Complex 41 op Cape Canaveral Space Force Station, woensdag 5 juni 2024, in Florida Credits: NASA/Joel Kowsky

Boeing’s bemande Starliner testvlucht heeft wat hordes moeten nemen maar vandaag is de Starliner CST-100 succesvol gelanceerd! Het is de maidentrip voor de Crew Starliner. Twee ervaren NASA-astronauten zijn aan boord: Barry Wilmore (61) en Sunita Williams (58). En voor deze twee veteranen is deze testvlucht alweer hun derde ruimtemissie. Het duo vloog eerder onder meer met de Spaceshuttle en ze hebben ook allebei vele maanden in het ISS doorgebracht. Net als bij de eerste bemande vlucht met Crew Dragon van SpaceX heeft NASA ervaren astronauten geselecteerd, van wie wordt verwacht dat ze in onvoorziene situaties het beste in staat te zijn koelbloedig te reageren. NASA’s Boeing Crew Flight Test is gelanceerd met een United Launch Alliance Atlas V-raket, in het kader van het Commercial Crew Program van NASA.

Sunita Williams en Barry Wilmore, Credits; Kennedy Space Center / NASA

De Crew Flight Test met de Starliner had eigenlijk al in mei moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege een probleem met een klep in de Atlas V-draagraket van de Boeing-capsule. Sinds de allereerste testvlucht eind 2019, toen nog zonder astronauten aan boord, moest de Starliner al vele hordes nemen. Die eerste testvlucht ging namelijk niet goed: de capsule kreeg kort na het opstijgen te kampen met een reeks software-gerelateerde problemen, waardoor hij strandde in een baan die te laag was om het ISS te bereiken.

Na een serie updates slaagde de herbruikbare capsule er in mei 2022, Boeing Orbital Flight Test 2, bij zijn tweede poging, nog steeds met alleen een pop aan boord, wel in bij het ISS aan te koppelen. Voordat de eerste bemande vlucht kon plaatsvinden werden er echter weer nieuwe problemen ontdekt, onder meer met de lijnen van de hoofdparachutes en de bedrading van de capsule. Daardoor werd de lancering steeds uitgesteld.

Als alles goed gaat, zal de Starliner morgen om 18.15 uur (Nederlandse tijd) zelfstandig aankoppelen aan de Harmony-module van het ISS. “Suni” Williams en “Butch” Wilmore zullen een week aan boord van het ISS blijven en daarna volgens plan met de Starliner terugkeren en landen in een van vier mogelijke landingszones in de VS. De Boeing Starliner is het derde ruimtevaartuig waarmee astronauten van en naar het ISS vervoerd kunnen worden, naast de Crew Dragon van SpaceX en de Russische Sojoez. De laatste Crew Dragon, met vier astronauten vloog op 4 maart j.l. Recent, op 30 mei j.l., is het Progress-27 ruimteschip naar het ISS gelanceerd met een Sojoez, en de laatste vlucht met een Sojoez-capsule was op 6 april, j.l., drie astronauten landden toen op aarde vanuit het ISS. Bronnen; NASA, NOS, Space.com, The Hill

Share

Comments

  1. Het blijft toch opmerkelijk dat er Anno 2024 zoveel problemen zijn, terwijl men meer dan 50 jaar geleden al wist hoe het wél moest. Ik neem toch aan dat al die eerder opgedane kennis gearchiveerd en beschikbaar is.

    • Angele van Oosterom zegt

      Hoi Niels, dit alles heeft imo te maken met dat er zoveel verschillende programma’s waren die met nieuwe mensen, en NASA hoofden zeg maar, allemaal, ieder voor zich, hun eigen stempel wilden drukken. Meerdere artikelen in verleden gelezen over ingenieurs van NASA, die het jammer vonden dat er niet meer ‘off the shelf’ gedacht werd, ipv van weer nieuwe projecten. Met name de Space shuttle, die een game changer, moest zijn heeft enorm veel gekost, en was weer heel wat anders dan de Saturnus, maar ook de Ares, Spacelab enz.

      • Hoi Angele, dank voor je reactie. Heel begrijpelijk wat je schrijft. Veel kennis en vooral veel ervaring valt simpelweg niet te archiveren, en zal daarom bij elke volgende generatie verloren gaan. Ook qua elektronica is alles tegenwoordig zoveel vernuftiger en uitgebreider geworden, dat er op dat vlak natuurlijk ook meer mis kan gaan.

Speak Your Mind

*