Sterrenkundigen zijn er met de Webb ruimtetelescoop in geslaagd om een directe foto te maken van een nabije planeet bij zijn moederster, een koude ‘Super-Jupiter’, zoals het wordt genoemd. Het gaat om de planeet Epsilon Indi Ab, die enkele keren groter dan Jupiter is en die draait om Epsilon Indi A (kortweg Eps Ind A), een ster van spectraaltype K, die ongeveer even oud als de zon is, maar iets koeler en die op slechts 12 lichtjaar afstand staat. De foto van de planeet is gemaakt met Webb’s MIRI (Mid-Infrared Instrument), dat niet alleen de infrarode straling van de planeet kan zien, maar die ook beschikt over een coronograaf, welke het licht van de ster kan verduisteren. Op de foto hier boven is de planeet links te zien en de ster is weggefilterd, verborgen achter de witte ster.
Epsilon Indi Ab is één van de koudste exoplaneten die direct is gefotografeerd. Hij is met een temperatuur van 2 °C ietsje warmer dan ‘onze’ Jupiter, die is iets van 100 graden kouder. Elisabeth Matthews (Max Planck Institute for Astronomy, Duitsland) en haar team ontdekten de planeet omdat ze vanwege een ‘radiële snelheid’ in de ster Eps Ind A, da’s een soort van heen en weer schommelen, het bestaan van een planeet vermoeden.
Maar de kenmerken van Epsilon Indi Ab blijken toch anders te zijn dan de planeet die ze hadden verwacht. Bij kortere golflengten is hij bijvoorbeeld zwakker dan verwacht. Dat komt mogelijk doordat er in de atmosfeer van de planeet – áls hij die heeft – veel methaan, koolmonoxide en koldioxide zit óf dat hij veel wolken heeft. Hij heeft een elliptische baan, vergelijkbaar met de baan van Neptunus, waarvan het verste punt ergens tussen de drie en zes miljard kilometer (20-40 AE) van de ster ligt.
Bron: Max Planck Instituut.
Speak Your Mind