Het wordt de eerste maan-aarde ‘gravity assist’ in de geschiedenis, een slinger van een ruimvaartuig langs beide hemellichamen om hem een zwaartekrachtsduw te geven. Die gravity assists zijn er vaker geweest, langs de aarde, langs de maan, langs Venus, maar nooit langs de maan én de aarde. En nu dus wel het is is de Europese Juice (van ‘Jupiter Icy Moons Explorer’) Jupiter-sonde die ‘m gaat doen, vandaag langs de maan en op dinsdag (20-8) volgt de vlucht langs de aarde. Vanavond rond 23.30 is er een live uitzending over de passage langs de maan en die kan je volgen via de X-Tweet hieronder.
⏰ Mark your alarm clocks for tonight, 23:30 CEST!
We’re going live with images from the Moon sent by #ESAJuice and a Q&A with the experts behind this complex lunar-Earth flyby!
Follow live here on X or at https://t.co/6EmO4fjVGN Got questions? #askESA
— ESA’s Juice mission (@ESA_JUICE) August 19, 2024
Rond 23.57 uur morgenavond is de afstand tussen aarde en Juice het kleinst: ongeveer 6.800 kilometer. Dat is dichterbij dan sommige satellieten. Mogelijk is dat met een goede verrekijker of telescoop vanuit Europa te zien. Dankzij de nauwe passage krijgt de verkenner extra snelheid en dat kan ‘ie goed gebruiken voor zijn einddoel: Jupiter. Denk echter niet dat hij na morgen rechtstreeks naar Jupiter vliegt, want augustus volgend jaar krijgt Juice een nieuwe gravity-assist en wel van…. Venus! En daarna volgen weer twee gravity-assists van de aarde, in september 2026 en januari 2029. Juice komt uiteindelijk in juli 2031 aan bij Jupiter en daar zal hij onderzoek doen aan de manen Ganymedes, Callisto en Europa.
Juice werd vorig jaar gelanceerd en hij heeft er inmiddels al 370 miljoen km op zitten. Als de aarde en Jupiter het dichtst bij elkaar staan in hun banen om de zon bedraagt de afstand bijna 600 miljoen km, maar staan ze het verst van elkaar dan kan dat wel 970 miljoen km bedragen. Juice moet dus nog heel wat afleggen en zonder al die gravity-assists zou hij 60.000 kg brandstof nodig hebben en dat gaat gewoon niet. Vandaar dit soort baanmanoeuvres, die van de vluchtleiders nog heel wat nauwkeurigheid vereisen. Hieronder zie je een animatie van de baan van Juice, waarin groen de baan van Jupiter is, donderblauw de aarde, donkergeel Venus en in lichtblauw de baan van de planetoïde 223 Rosa (waar Juice ook langs zou vliegen, maar dat voornemen is inmiddels ingetrokken).
Bron: ESA.
Speak Your Mind