Het standaardmodel dat het heelal beschrijft is gebaseerd op slechts zes kosmologische parameters, de parameters van het ΛCDM-model – leze deze Astroblog over de details ervan. Je kunt de exacte waarde van die parameters bepalen door waarnemingen te doen met instrumenten zoals Hubble en Webb, maar je kunt er ook… AI op los laten, kunstmatige intelligentie. En da’s precies wat onderzoekers van het Flatiron Instituut recent hebben gedaan. In de zogeheten Simulation-Based Inference of Galaxies (SimBIG) hebben ze AI gehanteerd om meer te weten te komen over de evolutie van de materie in het heelal, iets wat ze ook doen via waarnemingen aan grootschalige structuren zoals superclusters van sterrenstelsels. Probleem van de waarnemingen is dat die wel de grote structuren laat zien, maar niet wat er op kleine schaal gebeurt. En da’s het gat waar AI inspring en meer over kan vertellen.
Het model van Hahn, Ho, Parker en hun collega’s werd gevoed met de gegevens van 2.000 simulaties van mogelijke heelallen, ieder heelal met z’n eigen set van kosmologische parameters. Naast die simulaties werden ook ‘harde’ gegevens gebruikt van 109.636 echte sterrenstelsels uit de Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS), zodat het een echte mix van van gesimuleerde data en echte data en van grootschalige en kleinschalige data. En dat leverde uiteindelijk een nieuw plaatje op van vijf van de zes kosmologische parameters – hieronder te zien.
https://images.app.goo.gl/R329fxHb7hbae7ho9
(Credit: Nature/Springer Verlag)
Let's play a game:
One of the rows here shows the formation of the Universe simulated by the computer painstakingly with the laws of physics, the other one is learned by AI.
Top or Bottom is generated by AI? Please answer below
This work led by @sciencedrew is pushing… https://t.co/WhFOrPm9Vk pic.twitter.com/joIwZbvZdW
— Shirley Ho (@cosmo_shirley) August 20, 2024
Meer hierover kan je lezen in het vakartikel van ChangHoon Hahn et al, Cosmological constraints from non-Gaussian and nonlinear galaxy clustering using the SimBIG inference framework, Nature Astronomy (2024).
Bron: Phys.org.
Het standaard model is nog steeds niet compleet zonder de invloed van zwaartekracht, die men buiten beschouwing laat. “So far so good, but……it is not time for physicists to call it a day just yet. Even though the Standard Model is currently the best description there is of the subatomic world, it does not explain the complete picture. The theory incorporates only three out of the four fundamental forces, omitting gravity.” bron: https://home.cern/science/physics/standard-model
Men heeft m.i. hier dus zelf wat parameters moeten bedenken om het model met DM koppend te krijgen, ofwel wordt vervolgd…
Het standaardmodel voor de deeltjesfysica is iets anders dan het standaardmodel van de kosmologie (Lambda-CDM).
Inderdaad, ze kunnen nog steeds niet samen door 1 wormhole, daar zijn al vele unificatie theorieën op gesneuveld. Dat betekend dus dat we nog steeds iets over het hoofd zijn in de huidige micro en macro modellen.