De Adelaarsnevel (M16/IC 4703) is een bekende emissienevel in het sterrenbeeld Slang, die de jonge open sterrenhoop NGC 6611 omgeeft. Ik heb die gisteravond met de nodige onderbrekingen van wolken kunnen fotograferen. Niet zo goed als ooit Hubble en later ook Webb deden, maar de beroemde “Pilaren der Creatie” of “Zuilen der Schepping” zijn erin te herkennen.
Gisteren klaarde het weer hier in Fouleix op en ’s avonds leek het een heldere nacht te worden, maar wel eentje met onderbrekingen. Ik gebruikte daarvoor mijn astro-apparatuur: een SVBony 90 mm refractor (brandpuntsafstand 500mm), een Player One Neptune-C II USB3.0 Color Camera (IMX464), ZWO ASI220MM Mini guide camera, ZWO Mini Guide Scope 30 mm / 120 mm en tenslotte een 1,25″ UV-IR/CLS filter – de apparatuur die ik ook in Hongarije heb gebruikt. Omdat het af en aan met de bewolking was heb ik kort belicht (alle subs 10 seconden), omdat je niet wil dat je twee minuten belicht en de laatste vijf seconden van de opname een wolk alles verpest. Ik heb uiteindelijk 100 subs gemaakt en daarvan kon ik de helft wegdoen vanwege bewolking (waardoor ook mijn guider de guidester uit het oog verloor). De stacking en post-processing van de opnames heb ik gedaan in het programma Siril. Afijn, de eerste opname is gemaakt. Nu hopen dat het de volgende dagen (en vooral nachten) ook een beetje te doen is qua bewolking.
Ik gebruik hiervoor de gratis live simulator Stellarium v 24.2 (400mb download) en type M16 in het zoekvenster en voila ff inzoomen…
Voordeel: ook overdag bruikbaar en geen last van het Hollandse weer Arie 🙂
Nadeel: Nog geen manier gevonden om al die vervelende witte spikkeltjes te dimmen.
Prettige vakantie daar!
Arieee…mooi geschoten..het begin is er!!!
En bij deze nog veel meer en betere clear skies toegewenst aldaar in La douce France en mocht dat onverhoopt toch niets worden vanwege weerbarstige weergoden en zo, dan je altijd nog een paar van die fraaie Eenden-kiekjes op Astroblogs knallen!
Minimaal een(d) AB-lezer zal zeer zeker tres content mee wezen..mais oui!!
Dank jullie wel! Het is nu continu aan het regenen, dus een simulator versie van stellarium is op dit moment een goed alternatief. Ik hoop dat we inderdaad clear skies krijgen binnenkort, erh…. ‘ciel clair’ heet dat hier.