8 oktober 2024

120 miljoen jaar geleden was de maan nog vulkanisch actief

Twee manieren hoe glaskralen kunnen ontstaan. Credit: T. Zhang & Y. Wang

Dát er op de maan vulkanische activiteit is geweest is al lang bekend, maar de vraag is alleen hoe lang dat geleden is. Recent heeft een team van onderzoekers onder leiding van Li Qiuli (Institute of Geology and Geophysics of the Chinese Academy of Sciences (IGGCAS)) drie vulkanische glaskralen uit maangrondmonsters verzameld door de Chang’e-5-missie bestudeerd en daaruit blijkt dat die kralen 123 ± 15 miljoen jaar geleden werden gevormd. Radioisotopen hebben de leeftijd bevestigd en daarmee is dit een aanwijzing voor de jongste vorm van vulkanische activiteit op de maan die gevonden is. Maanmonsters meegenomen door de Apollo en Loena missies lieten eerder zien dat de maan vulkanisch actief was tot 2,9 á 2,8 miljard jaar geleden en monsters meegenomen door de Chang’e-5-missie wezen eerder op 2,0 miljard jaar geleden als jongste activiteit. Bij deze vulkanische activiteit werd het basalt op de maan gevormd.

Glaskralen kunnen ontstaan door de inslag van grote objecten en door vulkanische activiteit, zoals getoond in de afbeelding bovenaan. Door meting van de zogeheten δ34S waarde van drie gevonden glaskralen kon men zien dat de kralen ontstonden door vulkanische activiteit en niet door een inslag. En daarmee lijkt het er op dat de maan nog maar relatief kort geleden intern genoeg hitte had om tot vulkanische activiteit te komen.

Meer hierover kan je lezen in het vakartikel van Bi-Wen Wang et al, Returned samples indicate volcanism on the Moon 120 million years agoScience (2024).

Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Hephaistos zegt

    Da’s geologisch gezien gisteren. Zouden er toch nog sluimerende vulkanen op de maan zijn?

Speak Your Mind

*